Biovica: Blodprov avslöjar växande cancer

2013-04-16 18:15  

Ett superkänsligt blodtest som avslöjar om tumörer växer i kroppen. Det har Uppsalabolaget Biovica utvecklat. Testet prövas nu av Radiumhemmet och Karolinska institutet. Först ut är bröstcancer.

När celldelningen löper amok får vi cancer. Att snabbt få rätt behandling är livsavgörande, inte minst när cancern hunnit sprida sig. Diagnostikbolaget Biovica har utvecklat blodtestet som hjälper till i valet och ger svar på om behandlingen biter.

– Studier på bröstcancerpatienter i Israel har visat att testet även kan förutsäga risken för återfall. Det påverkar valet av behandling, säger Anders Rylander, vd på Biovica.

Testet mäter hur stora mängder av enzymet tymedikinas som finns i blodet. Enzymet frigörs när våra celler de- lar sig. Ju högre delningstakten är desto mer enzym bildas. Mätvärdet avslöjar om cancer växer i kroppen eller om behandlingen fått den att stanna av.

Avtal med distributörer i Turkiet och Polen har tecknats under året, och 4 000 test har sålts till forskare. För att försäljningen ska ta fart krävs fler patientstudier. En studie med 287 kvinnor med spridd bröstcancer utvärderas nu med Radiumhemmet och Karolinska institutet. Näst i tur står prostatacancer.

Målet är tester som kan avslöja cancer innan symptomen dyker upp.

Biovica

Gör: Cancertest.

Ort: Uppsala.

Startår: 2009.

Anställda: 6.

Omsättning 2012: 5 mkr.

Riskkapital: 0.

Huvudägare: Grun- darna, ledningen.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Biovica 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt