Bakteriedödare vann 33-platsen i Luleå

2016-02-03 18:41  

Biocool från Skellefteå säkrade sin plats på 33-listan på onsdagskvällen med sin metod som både renar vatten och ger diabetiker ett bättre liv.

Biocools produkt är ett pulver som tar död på mikroorganismer i vatten. Det säljs både för att användas i fotbad för att motverka fot- och hudåkommor samt i tablettform för att rena dricksvatten. Bakom idén står innovatören och biokemisten Jan-Olof Ericsson i Skellefteå som bland annat tidigare vunnit uppfinnarpriset Skapa.

Genom att härma hur huden gör sig av med bakterier har han utvecklat tekniken bakom Biocool. Kortfattat går den ut på att excitera syre.

Tester har visat att produkten lindrar hudproblem hos personer med både diabetes och psoriasis och den säljs bland annat på apotek.

-  Ambitionen är att bli ett globalt företag, säger vd Maria Forssell.

Biocool hade tufft motstånd från Luleåföretaget eMaintenance365, som sparar pengar inom industri och järnväg med ett analyssystem för underhållsarbete.

 Det tredje företag som var med och tävlade om en plats på 33-listan var Bothnia Invent som utvecklat en smart automat för personlig service på distans. Under tävlingen gällde det att imponera på juryn genom att sälja in sitt bolag på en minut. Utöver den så kallade säljpitchen så intervjuades företagen av juryn.

Både eMaintenance365 och Bothnia Invent har fortfarande chansen att ta en plats på 33-listan som presenteras tisdagen den 12 april på Münchenbryggeriet i Stockholm med start kl 17.

Nästa delfinal avgörs den 8 mars på Lindholmen i Göteborg. Vill du vara med? Anmäl dig gratis här

Hela 33-listans turné:

Linköping: 2 februari. Segrare Againity

Luleå 3 februari.

Göteborg: 8 mars.

Malmö 9 mars.

Stockholm (final): 12 april.

Gratis anmälan till samtliga event gör du här

Detta är 33-listan

33-listan är Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över unga, lovande teknikföretag.

I år görs listan för nionde gången.

Till årets lista har vi fått drygt 200 förslag fram till att nomineringstiden gick ut den 17 januari

Kriterierna för att få vara med på listan är att företaget är:

  1. Max sju år dvs första verksamhetsåret 2009 eller senare. 
  2. Baserat på en innovation med potential att förändra spelreglerna i sin bransch och med stor internationell potential.
  3. Sverigebaserat.
  4. Ej noterat på någon börslista.
  5. Ett företag får vara med på listan max tre gånger.
  6. Företagen som kommer med listan väljs ut av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden.
  7. Undantagen är de företag som vinner de regionala finalerna i Malmö, Göteborg, Luleå och Linköping. På varje ort tävlar tre företag om en plats på 33-listan. Vinnaren utses av en jury.
  8. I Luleå bestod juryn av: Anne Graaf, affärschef The Node Pole, Camilla Sehlin, ansvarig för nyföretagarcentrum Nord samt Marie Alpman, Ny Teknik.

     

 

Marie Alpman

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt