Återvinning och solkraft segrade

2013-03-12 15:37  
- Det är en stor ära att få vara med 33-listan, säger David Epstein, vd för Sol Voltaics, flankeras av Lars Lindqvist, regionchef Teknikföretagen Syd och Ny Tekniks Marie Alpman. Hans Eric Melin, vd för Optisort vann en plats på 33-listan. Han fick en hård match av Minestos vd Anders Jansson (till höger) och Per Adolfsson, verksamhetschef på Sentient (till vänster). Foto: Pontus Tideman/Marie Alpman

Effektiva solceller och en intelligent sopsorteringsmaskin tog hem segern när 33-listans regionala finaler avgjordes i Lund och Göteborg. Sol Voltaics och Optisort är med på listan över landets mest lovande, unga teknikbolag.

– Det är en stor ära, sade David Epstein, vd för Sol Voltaics i Lund, när det stod klart att företaget vunnit 33-listans regionala final i Lund.

Sol Voltaics tävlade mot två andra unga, lovande teknikbolag: Speximo som utvecklar ett miljövänligt alternativ till tensider baserat på stärkelse från quinoa, samt Crunchfish som styr mobiler och läsplattor med gester genom en programbaserad lösning.

En enig jury utsåg Sol Voltaics till kvällens segrare. Motiveringen var att företaget tar världsledande forskning inom nanoteknik vid Lunds universitet till industriell produktion.

Genom segern knep Sol Voltaics den första platsen på årets lista över Sveriges 33 mest lovande unga teknikbolag. Det är i år sjätte gången som 33-listan görs av Ny Teknik och Affärsvärlden.

En andra välbesökt delfinal hölls i Göteborg i förra veckan. Där blev kampen om en plats på 33-listan hårdare. Juryns val föll slutligen på Optisort, som utvecklat en utrustning för att sortera och avslöja innehållet i uttjänta batterier och elektronikskrot.

– Jättekul! Vi hamnar i ett fint sammanhang, sade Optisorts vd Hans Eric Melin, om platsen på 33-listan.

Optisorts motståndare var Minesto, som utvecklar ett undervattenskraftverk för långsamma undervattensströmmar, och Sentient som utvecklar programvaror för mer exakt styrning av lastbilar och personbilar.

Båda företagen har skördat framgångar den senaste tiden. Minesto har inlett tester av ett tidvattenkraftverk i skala 1:4 utanför Nordirlands kust och för diskussioner med flera stora energibolag. Sentient har just fått sin genombrottsorder från Volvo Lastvagnar som lanserar ett styrsystem med företagets programvara i år.

Även de som inte vann har fortfarande chansen att komma med på den slutliga 33-listan som presenteras den 16 april på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Men konkurrensen är hård. Totalt har nästan 300 företag nominerats. De inkomna förslagen granskas nu av redaktionerna.

Denna vecka utses ytterligare två vinnare vid regionala finaler i Linköping och Umeå.

Sol Voltaics

Gör: Vätska som innehåller små solfångande nanotrådar som tillverkas med en egen­utvecklad teknik. När vätskan läggs på solceller ökar den solfångande kapaciteten med 25 procent.

Grundat: 2008.

Ort: Lund.

Anställda: 20.

Optisort

Gör: Utrustning som sorterar och identifiera innehållet i uttjänta batterier och elektronikskrot. Tekniken bygger på snabb bildigenkänning baserad på neurala närverk.

Grundat: 2008.

Ort: Göteborg.

Anställda: 11.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL