Arccore: Utmanar med öppen källkod för bilar

2014-04-01 18:00  

Med mer elektronik i bilarna ökar utvecklingskostnaderna. Arccore har tagit ett för branschen unikt grepp för att pressa tillbaka dem: Göteborgs-företaget utvecklar programvara med öppen källkod för standarden Autosar.

I Arccores produktsvit finns bland annat operativsystem och drivrutiner för elektroniken i bilarna. Intäkter får företaget genom en dubbel licensmodell. Programvaran för de inbyggda systemen går att använda utan kostnad i interna projekt, men i fordon som säljs krävs att fordonstillverkarna och deras leverantörer köpt den kommersiella varianten. Dessutom säljer Arccore de utvecklingsverktyg som kunderna behöver.

– Det finns mellan fem och tio företag som erbjuder liknande produkter baserade på samma standard. Vår innovation är just affärsmodellen. Vi ger kunderna möjlighet att integrera vår källkod i sina processer på ett helt annat sätt än vad våra konkurrenter tillåter, säger Arccores vd Magnus Lindahl.

Företaget står inför en expansion i Tyskland, bland annat med pengar från statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform.

– En omsättning kring 100 miljoner kronor tror jag inte är omöjligt på sikt.

Arccore

Gör: Programvara för fordonselektronik.

Ort: Göteborg.

Startår: 2009.

Omsättning 2013: 16 mkr.

Riskkapital: 14,5 mkr.

 Huvudägare: 3core AB, Fouriertrans-form.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt