Andningsmask med goda utsikter

2016-04-12 19:00  
Mikael Klockseth med Facecovers andningsskydd som är billigare och bekvämare än tidigare skydd. Foto: Jörgen Appelgren

Med smart tillverkningsteknik och en enkel trycksensor ska Facecover revolutionera branschen för andningsskydd.

Efter att under många år ha utvecklat andningsskydd åt andra vill Facecovers grundare blåsa nytt liv i en konservativ bransch med ett andningsskydd som är både billigare i inköp och mer bekvämt för bäraren.

I stället för att formspruta masken så vakuumformar företaget sin i billig pet-plast. Det ger en enkel och billig tillverkningsprocess. Dessutom krävs mindre tester av skydden eftersom risken för läckor blir mindre. Att utveckla själva metoden var däremot inte lika enkelt.

– Det tog två och ett halvt år att komma fram till den här tillverkningsprocessen, säger Mikael Klockseth.

Det är han och hans pappa och medgrundare Oliver Klockseth som står bakom det mesta av utvecklingen av andningsskyddet. En utmaning med tillverkningsmetoden har varit att få en mask som är tillräckligt tunn men med rätt egenskaper när det gäller optik och hållbarhet. Företaget har löst det med varierande temperatur över plasten under vakuumformningen.

Till skillnad från många andra masker i samma prisklass justerar Facecovers mask trycket beroende på hur kraftigt bäraren andas.

– Det ger ett mer skonsamt luftflöde och gör masken bekvämare att bära, säger Mikael Klockseth.

Dessutom behöver mindre luft pumpas genom masken. Det sparar både batteri och filter för användaren. För att reglera trycket använder Facecover en egenutvecklad trycksensor.

Efter en flera år lång utvecklingsprocess är Facecover i gång med kommersiell produktion i en liten fabrikslokal i Bro.

Här tillverkas i dag cirka 200 masker per dag. Om några veckor ska produktionstakten vara tre gånger så hög. Det behövs för att möta efterfrågan, enligt Mikael Klockseth.

Första kunderna finns inom bygg- och rivningsbranschen där hårdare regler kring kvartsdamm trädde i kraft förra året. Men företaget ser också intresse från andra områden som sjukvård och krisberedskap.

Facecover

Gör: Andningsskydd.

Ort: Bro.

Startår: 2011.

Anställda: 2.

Omsättning 2015: 0.

Riskkapital: 17 Mkr.

Huvudägare: Grundarna.

Jonas Ryberg

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt