Allt fler kollar flyg med svenska appen Flightradar 24

2015-06-10 16:23  
Fredrik Lindahl, vd för Flightradar 24. Foto: Jörgen Appelgren

33-LISTAN. Världens mest populära app för att spåra flygplan kommer från svenska Flightradar 24. Företagets appar har laddats ner 20 miljoner gånger.

Flightradar 24 har koll på var alla större trafikflygplan befinner sig på himlen och vart de är på väg. Via hemsidan eller en app kan vem som helst få ett eget flygledartorn i fickan.

Fler användare strömmar till, särskilt vid dramatiska flyghändelser, som senast när det tyska planet kraschade i Alperna eller när ett malaysiskt plan sköts ner över Ukraina i juli förra året.

Ungefär en fjärdedel väljer en betalapp. Det gör att även omsättningen skjuter i höjden. Förra året steg den till 43 miljoner kronor med en rörelsevinst på 19 miljoner.

Flightradar siktar även utanför konsumentmarknaden. Ett nytt område är försäljning av data till flygbolag.

Företaget satsar också på att öka täckningen genom att öka antalet radiomottagare hos frivilliga runt om i världen. De tar emot flygplanens så kallade ADS-B-signaler med information och planens identitet, position och hastighet. I dagsläget har Flightradar omkring 6000 mottagare i sitt nätverk men antalet ökar med 30-40 i veckan.

- En utmaning att få täckning i exotiska länder och över hav och berg, säger Flightradar 24:s vd Fredrik Lindahl.

Flightradar 24

Gör: Spårar världens flyg.

Ort: Stockholm.

Startår: 2012.

Anställda: 17.

Omsättning 2014: 43 Mkr.

Riskkapital: 0.

Huvudägare: Grundarna.

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt