Allergitestet från Senzagen skonar djur – och ger vinst

2015-06-04 18:13  
Anki Malmborg Hager är vd för Senzagen, som har utvecklat ett allergitest som ersätter djurförsök. Företaget tog plats på 33-listan vid den regionala finalen i Lund i början av mars.

33-LISTAN. Unga it-bolag kan snabbt få fart på försäljningen. För bolag inom bioteknik brukar det gå trögare. Ett lysande undantag finns i Lund.

Anki Malmborg Hager har jobbat på många nystartade bioteknikbolag. Men när hon värvades som vd för Senzagen fick hon en överraskning: företaget går med vinst.

"Det finns ju ingen rad för intäkter i mina excel-ark" var hennes spontana kommentar.

Senzagen hade gått på sparlåga sedan starten 2010. Det fanns ingen säljpersonal. Inga marknadsförare heller. Ändå tickade beställningarna in från kunder som fått nys om företagets allergitest som utnyttjar mänskliga celler. Intresset tog extra fart när EU härom året förbjöd alla djurförsök för att testa kosmetika. Senzagens styrelse bestämde sig för att satsa, och Anki Malmborg Hager rekryterades.

Sedan hon tillträdde i oktober har företaget tagit in 6,5 miljoner kronor i finansiering, anställt tre personer och skaffat egna lokaler. Vid Ny Tekniks besök har labbänkarna inte hunnit fyllas med instrument än. Testerna görs fortfarande i universitets labb i grannkorridoren. Hittills i år har företaget testbeställningar till ett värde av över tre miljoner kronor. När det egna labbet tas i drift blir kapaciteten betydligt större än så.

Den patenterade testmetoden bygger på forskning vid Lunds universitet. Den baseras på en typ av mänskliga celler som spelar en viktig roll i vårt immunförsvar. Genom att mäta hur 200 utvalda gener reagerar på det ämne som ska testas så kan man bedöma om ämnet kan ge allergier.

- Vår test visar rätt med 90 procent säkerhet, medan djurförsöken bara kom upp i 75 procent, säger vd Anki Malmborg Hager.

Nu inväntar hon med spänning på en stor utvärdering som görs av branschföreningen Cosmetics Europe. I slutet av året ska föreningen rekommendera metoder som kan ersätta djurförsöken.

- Från början fanns 16 tester i utvärderingen, och vi är en av de fyra-fem som har gått vidare till nästa fas. Hittills har vårt test gett säkrast svar, säger Anki Malmborg Hager.

Samtidigt lanserade företaget ytterligare en testmetod i mars. Den utnyttjar 389 gener för att bedöma om ett ämne kan orsaka allergier i luftvägarna.

- Det kan bli minst lika stort som testet för hudallergier, och vi har redan kunder, säger Anki Malmborg Hager.

Hon har själv doktorerar i immunteknologi, som en av de första doktoranderna hos professor Carl Borrebaeck, Senzagens styrelseordförande. Därefter har hon varit medgrundare eller haft ledande roller i sex nystartade bioteknikföretag.

Betydligt fler uppstarts-idéer har hon synat i sömmarna som investeringsansvarig på investmentbolaget LU Bio. Av cirka 180 utvärderade projekt så startades nio bolag. Fem av dem lever kvar i dag.

- Det kan låta som en låg hit-rate, men det är ett bra resultat i den här branschen, säger Anki Malmborg Hager.

Senzagen

Gör: Allergitest som ersätter djurförsök.

Ort: Lund.

Startår: 2010.

Anställda: 5.

Omsättning 2014: 1,6 Mkr.

Riskkapital: 4 Mkr.

Huvudägare: Grundarna privata investerare och LUIS.

Anki Malmborg Hager: Så lyckas du som entreprenör inom bioteknik

  • En forskargrupp har upptäckt en jättespännande mekanism. Men vad är produkten? Vem vill betala? Starta inte bolag innan du har bra svar.
  • Forskarna äger rättigheterna till sina rön. Att överlåta dem muntligt till bolaget duger inte. Kräv skriftliga avtal.
  • Skydda upptäckterna med patent. Jätteviktigt!
  • Rekrytera rätt människor, sätt tydliga mål och förankra dem. Och håll fokus. Det låter självklart – men många misslyckas ändå.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt