”Alla vill jobba med en vinnare”

2015-07-29 05:00  
Tommy Johansson, vd på Amra, visar en bild som är resultatet av företagets analys. Foto: Christian Rhen

33-LISTAN. I april kom företaget Amra med på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista för andra året i rad. Sedan dess har företaget fått en stororder från ett amerikanskt läkemedelsbolag.

Vilket läkemedelsbolag det handlar om avslöjar inte Amras vd Tommy Johansson. Men han berättar att ordern omfattar fem miljoner kronor.

Amra har utvecklat en metod för att avgöra hur mycket fett och muskler som sitter på olika delar av kroppen. Tjänsten innebär att bilder från magnetkameror analyseras med hjälp av dator.

Företaget är ett av få som två gånger har hamnat på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista, som handlar om unga lovande teknikbolag. Tommy Johansson har också tidigare varit med på listan två gånger med sitt bolag C3 Technologies.

- Jag börjar bli lite van, säger han.

Han tycker att det är värdefullt av flera skäl att vara med på 33-listan.

- Det är ett väldigt tungt argument när man rekryterar folk. Sedan när man är ute och ska ta in mer kapital är det väldigt bra naturligtvis och även våra kunder har uppmärksammat det hela och tycker att det är kul. Alla vill jobba med en vinnare, säger Tommy Johansson.

Under det senast halvåret har Amra anställt en hel del personal och gått från ett tiotal anställda till ett 20-tal. Främst handlar det om programmerare och sjuksköterskor.

- Sjuksköterskorna ska göra en manuell kvalitetskontroll. När datorn räknar ut vad som är muskler och fett är det en utmaning att se var gränsen går mellan muskeln och fettet runt omkring. I 98 procent av fallen blir det rätt, men ibland gör datorn fel och för att korrigera det måste man titta visuellt på bilden, berättar Tommy Johansson.

Ambitionen är dock att programvaran ska vidareutvecklas så att den manuella kvalitetskontrollen i bildanalyserna kan tas bort om några år.

Under de senaste månaderna har Amra också knutit en grupp av forskare till sig som rådgivare.

- Det handlar om ett antal professorer från USA och Europa. Det är några av de främsta forskarna i världen kring fetma som vi ska använda som rådgivare för hur vi ska utveckla våra produkter och lansera dem på marknaden, säger Tommy Johansson.

Nu satsar Amra på att ta in mer riskkapital. Målsättningen är att få in mellan 10 och 30 miljoner för att finansiera en etablering i USA och rekrytering av fler programmerare och bildanalytiker för att utveckla tjänsten till att omfatta fler mätningar.

- Vi vill till exempel mäta fettinfiltration i muskler. Fettsträngar i muskler kan vara en tydlig signal på att kroppen inte mår bra, om den till exempel lider av muskelsjukdomar, säger Tommy Johansson.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Linda Nohrstedt

Mer om: Amra 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt