5 misstag startups gör när de söker kapital

2018-05-18 06:00  

På 33-listans final i Stockholm pratade Jens Bäckbom från Almi Invest och Midsummers vd Sven Lindström om hur startups ska anskaffa och förvalta kapital. Här är fem misstag som många nya företag gör.

1. De tar in kapital i onödan

Sven Lindström som är vd och medgrundare för Midsummer som tillverkar maskiner som tillverkar solceller har sett många konkurrenter falla på ett enkelt misstag. De har tagit in alldeles för mycket kapital i ett för tidigt skede.

– När du väl tagit in pengar måste du göra dig av med dem för att visa att du lever upp till potentialen. De fick miljarderna, spenderade alla pengar och nu alla utan undantag har försvunnit från marknaden i dag, säger Sven Lindström.

Läs mer: Experternas tips: Våga satsa på din startupidé

2. De ger inga andelar till ingenjörerna

Unga teknikföretag måste se till att behålla den tekniska kompetensen. De ingenjörer, utvecklare eller tekniker som har en nyckelroll måste få andelar i bolaget, annars är risken för stor att de sticker.

– Om inte alla nyckelpersoner är ägare i bolaget är risken ganska stor att de slutar efter några år när det börjar blåsa snålt, det är inget kul längre och ett bolag som Spotify ringer upp och lockar med hög lön, säger Jens Bäckbom som är investment manager på Almi Invest.

3. De har dåligt sammansatta team

– Det är väldigt många bolag som faller på ett team som antingen är inkomplett, saknar erfarenhet eller rätt jävla anamma, säger Jens Bäckbom och tillägger att bolaget gärna ska ha ett så mixat team som möjligt.

Läs mer: Här är vinnarna av 33-listan 2018

4. De har ingen fungerande teknik

– Vi vill alltid se någon form av fungerande prototyp, grundversion, ett första bevis på att man kan lösa ett problem i praktiken inte bara i teorin, säger Jens Bäckbom.

5. De tar ut pengar ur bolaget

– Vi vill alltid se tillväxt, vi vill aldrig se att man börjar plocka ut pengar ur bolaget - det är ett big no-no för oss. Vi vill se att allt ska återinvesteras och att bolaget växer till skyarna, säger Jens Bäckbom.

Midsummer

Gör: Maskiner för tillverkning av lätta, böjliga solceller samt egen tillverkning av solceller.

Grundat: 2004

Omsättning: 132 miljoner kronor (2017)

Anställda: 70

Var med på 33-listan 2008, 2009, 2010.

Simon Campanello

Mer om: 33-listan Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt