3d-grafik, robotar och biobränsle tävlar i Uppsala

2018-04-26 06:30  

Uppsala utmärker sig med ett starkt startfält. Tre bolag av väldigt olika karaktär ska tävla om en plats på 33-listan.

Se finalen! Boka dina biljetter till 33-listan här.

33-listans deltävling i Uppsala äger rum fredagen den 27 april.

Ny Tekniks och Affärsväldens reportergrupp har valt ut tre intressanta bolag som får slåss om juryns gunst genom separata intervjuer samt var sin pitch. I potten ligger en direktkvalificering in på årets 33-lista.

Startfältet i Uppsala har detta år varit starkt med många bolag med potential. I år föll reportergruppen för tre kandidater som alla har några år på nacken i 33-listansammanhang.

För att kunna komma in på listan krävs att bolaget är startat 2011 eller senare. Två av de pitchande bolagen är startade detta år, det tredje 2012.

Quixel

Quixel är ett 3d-grafikföretag som har utvecklat en egen teknik för att 3d-skanna allt från små objekt till stora utemiljöer. Modellerna används i filmproduktion, spelutveckling samt andra sammanhang där 3d-modellering krävs.

Grundprincipen bygger på PBR som står för physically based rendering, en renderingsteknik inom datorgrafik som så naturtroget som möjligt försöker att återskapa hur ljuset flödar. Målet är ofta att uppnå fotorealism.

Skannade miljöer och objekt har samlats i den nyligen lanserade databasen Megascans som varje dag får hundratals tillskott. Spelutvecklare, filmskapare och andra kan köpa sig tillgång till databasen.

Den nya versionen av filmen Djungelboken från 2016 använde sig till exempel av texturer från Quixels databas under produktionen.

Quixel grundades 2011 av Teddy Bergsman och Waqar Azim. Bolaget tog nyligen in 25 miljoner kronor i en investeringsrunda.

– Vi har ett långsiktigt mål att bli plattformen nummer ett för grafiktillgångar, säger Quixels vd Teddy Bergsman.

Opiflex Automation

Opiflex Automation grundades 2011 med målet att utveckla en robotlösning för mindre företag att producera små serier, ett arbete som annars hade behövt utföras av en människa.

Lösningen består av en robot på en mobil plattform som kan flyttas mellan olika tillverkningsmaskiner, exempelvis CNC-maskiner. Opiflex Automation har utvecklat en patenterad säker- hetslösning som gör att det konventionella skyddsstaketet runt roboten inte behövs.

Dessutom har företaget tagit fram ett gränssnitt som gör det möjligt för maskinoperatören att själv programmera roboten för att utföra nya sysslor.

– Vi får väldigt ofta frågan varför ingen annan gjort en robot som går att flytta runt och är enkel att programmera. Min erfarenhet är att tekniker gillar komplicerade lösningar, och att konsultföretagen som säljer och programmerar robotar tjänar pengar på att det är komplicerat, säger Opiflex vd Johan Frisk.

Renfuel

Renfuel tillverkar bioolja från en energirik men dåligt utnyttjad restprodukt från massatillverkning kallad svartlut. Företagets produkt kallas lignololja och kan raffineras i vanliga petroleumraffinaderier till exempelvis fossilfri biodiesel för fordon.

Svartluten eldas i dag upp i massafabrikernas sodapanna men förbränningen utgör en begränsning av massaproduktionen. Genom att ta tillvara på en del av energiinnehållet kan massaproduktiviteten höjas samtidigt som fossilfritt bränsle skapas.

Företaget har byggt upp en pilotanläggning i Bäckhammar i Värmland och hoppas i slutet av detta år ta beslut om den första industriella anläggningen.

Avtal har skrivits med Rottneros som driver massabruket i Vallvik samt med ett ännu inte officiellt raffinaderi, enligt vd Sven Löchen.

– Det avtalet utgör en otrolig milstolpe och att vi har knutit ihop hela kedjan, säger han.

Bolagen som tävlar i Uppsala

Opiflex

Startår: 2011.

Verksamhetsort: Västerås.

Antal anställda: 11 personer.

Nettoomsättning 2017: 9,0 miljoner kronor.

Nettoomsättning 2016: 6,3 miljoner kronor.

Quixel

Startår: 2011.

Verksamhetsort: Uppsala.

Antal anställda: Cirka 40 (9 i Sverige).

Nettoomsättning 2017: 17,8 miljoner kronor.

Nettoomsättning 2016: 10,9 miljoner kronor

Renfuel

Startår: 2012.

Verksamhetsort: Uppsala.

Antal anställda: 15 personer.

Nettoomsättning 2017: 16 miljoner kronor.

Nettoomsättning 2016: 11,2 miljoner kronor.

Så fungerar 33-listan

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen.

28 av bolagen väljs ut av en reportergrupp. För att komma med på listan krävs att företaget: 1. Är baserat på en innovation. 2. Är max sju år, det vill säga startat 2011 eller senare enligt Bolagsverket. 3. Ej är noterat på någon form av handelsplats. 4. Ett företag kan vara med på 33-listan maximalt tre gånger.

Det finns flera vägar in på listan. Dels genom nominering men också genom en tidigare placering. Det fungerar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.

Ytterligare ett sätt att ta en plats är via 33-listans landsomfattande turné. 15 bolag kommer att väljas ut att presentera sin affärsidé vid något av de fem turnéstopp 33-listan gör runt om i landet. En jury väljer ut fem vinnare (ett på varje stopp) som direktkvalificerar sig in på listan.

Turnéstopp: Malmö, 13 april. Linköping, 18 april. Göteborg, 19 april. Umeå, 26 april. Uppsala, 27 april.

Finalen äger rum i Stockholm den 16 maj.

Johan Kristensson

Mer om: 3D-grafik Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt