33-veteranerna klättrar fortfarande

Kinesiska solcellstillverkare pressar priset med teknik från svenska Midsummer. Företaget är en av flera framgångsrika veteraner från 33-listan.

<p>Vad har Midsummer i Järfälla, Nanoradio i Kista och Olink i Uppsala gemensamt? De går som tåget. Och de har alla kvalat in på Ny Tekniks och Affärsvärldens lista över Sveriges 33 hetaste teknikhopp tre år på raken.</p> <p>Därför fick de i år lämna plats åt nya uppstickare, trots att de fortsätter att utvecklas. </p> <p>Midsummer har fått sitt genombrott på den kinesiska marknaden med order på dryga 75 miljoner kronor. </p> <p>- Vi ser ett oerhört intresse för våra små kompakta och billiga produktionssystem för solceller, säger vd Sven Lindström.</p> <p>Företaget hämtar inspiration från cd-industrin för att kraftigt kapa tillverkningskostnaderna. </p> <p>Maskinerna tillverkar solcellerna med sputtring, en teknik som är mycket billigare än den traditionella metoden att förånga metaller i vakuumkammare.</p> <p>Även Nanoradio, som utvecklar små strömsnåla wifi-kretsar, ökar försäljningen kraftigt. </p> <p>Olink tuffar på och har närmare 1 000 kunder till sina reagenskit för proteiner.</p> <p>Ytterligare fyra företag har varit med på 33-listan tre gånger och passerar därmed maxgränsen.</p> <p>Tracab, som använder bildbehandlingsteknik för att följa varje rörelse på fotbollsplanen, har lanserat sin teknik i spanska La Liga. En annan nyhet är en tennisprodukt. </p> <p>Rymdföretaget ÅAC Microtec har tagit sina första order i verkstadsindustrin, medan Edgeware växer stadigt med sina stryktåliga servar för sändning av video i bredbandsnät och ökar samtidigt antalet typer av tjänster.</p> <p>Hos bioplasttillverkaren Xylophane forsätter arbetet med att utveckla produktionsprocessen i pilotfabriken. Målet är att inom ett år ta beslut om en stor, kommersiell anläggning.</p> <p>Om betydelsen av att vara med på 33-listan säger vd Håkan Grubb:</p> <p>- Det är alltid kul att bli uppmärksammad. Det har också ett värde när man söker finansiering. Riskkapitalister tittar mycket på den här typen av listor.</p> <p>Två företag lämnade listan för att de hade passerat åldersgränsen på sju år: Netclean och Telepo.</p>

Marie Alpman

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt