33-listan: Epishine blev årets första 33-bolag

2017-02-07 19:26  
Hurra! Epishine är första bolaget att knipa en plats på årets 33-lista. Foto: Kalle Wiklund

Det blev Epishine med sina energieffektiva och metallfria solceller som vann en plats till årets 33-lista när den regionala finalen i Linköping avgjordes.

Heta 33-listan kommer till Umeå! Anmäl dig till det kostnadsfria eventet här!

Purfärska Epishine grundades i juni förra året och baserar sin verksamhet på mångårig forskning inom organiska solceller.

Tekniken, som har utvecklats av bland annat professor Olle Inganäs, har på pappret verkat lovande länge, och nu har Epishine lyckats kommersialisera den.

I nuläget överväger man två tänkbara tillämpningar som är lämpliga: strömförsörjning av uppkopplade Internet of Things-prylar och solceller för den afrikanska marknaden.

– Inomhus, där ljuset ser annorlunda ut än utomhus, är vi redan nu bättre än de vanliga, kiselbaserade solcellerna samtidigt som vi är väldigt tidigt i vårt optimeringsarbete, säger Mattias Josephson, vd.

På tisdagskvällen korades Epishine till vinnare i 33-listans deltävling i Linköping, där man tävlade mot Linkura och Voysys. Vinsten innebär att Epishine blir det första bolaget att få en plats på årets 33-lista, som presenteras på finalen i Stockholm 4 april.

– Det känns fantastiskt! Att hamna på 33-listan är en viktig bekräftelse på att den tekniken som vi utvecklar verkligen har potential, säger en omtumlad Mattias Josephson till Ny Teknik.

Under tävlingen på Mjärdevi Science Park gällde det för de tre unga teknikbolagen att imponera på juryn genom att sälja in sitt bolag på en minut. Utöver den så kallade hisspitchen så intervjuades företagen av juryn.

Linköpingsbaserade Linkura vill göra vår arbetsvardag mindre pressad genom att kartlägga stress med hjälp av en ekg-mätare och en egenutvecklad programvara.

Voysys – från Linköping – siktar på en internationell succé med sin plattform för att livesända vr-video från exempelvis e-sportmästerskap. Bland företagets kunder finns Intel, som har använt tekniken för sändningar på den stora teknikmässan CES i Las Vegas.

Både Linkura och Voysys har fortfarande chansen att ta en plats på 33-listan som presenteras tisdag 4 april på Münchenbryggeriet i Stockholm med start kl 17.

I morgon onsdag 8 februari avgörs 33-listans andra regionala final i Umeå.

Läs mer: Umeås hetaste teknikbolag tävlar om 33-plats

Årets hetaste tekniklista kommer till Umeå

När: 8 februari.

Var: Rex, Rådhustorget.

Pris: Kostnadsfritt.

 

Kvällens program

17.00: Mingel

18.00-19.00:

Kalle Anrell, till förordnad chefredaktör på Ny Teknik, hälsar välkommen.

Huvudtalare: Agnes Sävenstedt från Innovation360 Group.

Paneldiskussion: Startup-Sverige under de senaste tio åren. I panelen: Kenneth Bodin, Algoryx, Agnes Sävenstedt, Innovation360, Jan-Eric Sandberg, Teknikföretagen och Helen Rönnholm, Business Sweden.

Presentationer från bolagen Luna LEC, Infobaleen och Smart Video. Kvällens vinnare presenteras av juryns ordförande.

Detta är 33-listan

33-listan utser Sveriges mest lovande teknikbolag.

I år tas listan fram för tionde året i rad.

För att komma med på listan krävs att företaget:

Är baserat på en innovation.

Är max sju år, det vill säga startat 2010 eller senare.

Ej är listat på någon form av handelsplats.

Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

 

33-listanturnén:

Umeå: 8 februari.

Malmö: 8 mars.

Göteborg: 14 mars.

Stockholm, final: 4 april.

Anmäl dig till turnéstoppen här: 33-listan.se.

 

Kalle Wiklund

Mer om: 33-listan Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt