33-bolag växte till världssuccéer

2017-01-20 06:00  

De är unga, vågar utmana och tänker nytt. Här är några av uppstartsbolagen som har växt till världssuccéer efter att de kvalat in på 33-listan.

För tionde året i rad arrangeras 33-listan av Ny Teknik och Affärsvärlden. Målet med listan är sedan starten 2008 att hitta och lyfta fram unga, innovativa svenska bolag som har potential att bli morgondagens storstjärnor.

Totalt 190 bolag har varit med på listan sedan första året den togs fram. Bland dessa företag, som vid placeringen oftast är mycket små och fortfarande i startgroparna, märks storheter som Spotify (med på listan 2009–2011), numera Microsoft-uppköpta Mojang (2012 och 2013) och Izettle (2012–2014), som ni kan läsa mer om här.

Mojang är inte det enda 33-listebolaget som har köpts upp – sammanlagt har det gjorts 19 förvärv av företag som varit med på Ny Tekniks och Affärsvärldens lista. Polar Rose från Malmö och C3 Technologies från Linköping hör till de mest uppmärksammade bolagen. Köpare av dessa bolag var nämligen Apple.

Läs mer:

Läs mer: Teknikjättarna har fortfarande järnkoll på Sverige

Ett färskt exempel på förvärv är Umeåbolaget Limes Audio, vars patenterade ljudteknik gav dem plats på 33-listan 2013–2014. Bolaget blev en del av Google i januari 2017.

Ett kriterium för att vara med på 33-listan är att bolaget inte ska vara listat på någon handelsplats. Vår genomgång visar att det är totalt 22 tidigare 33-listan-bolag som har tagit steget in på börsen sedan 2008. Några av de senaste fallen är 3d-bioskrivarföretaget Cellink, it-bolaget Edgeware och Simris Alg, som alla noterades under 2016.

Vägen mot att bygga ett framgångsrikt bolag är hård, och långt ifrån alla når hela vägen fram. Av alla bolag som varit med på 33-listan genom tiderna är det sex som har gått i konkurs och fem som har lagts ned. Men det innebär att det är 148 bolag som fortfarande är aktiva.

Arbetet med att vaska fram vinnarna till 33-listan 2017 har redan börjat, men det går fortfarande att nominera intressanta, unga bolag på Ny Tekniks sajt. Sista anmälningsdag är fredag den 20 januari.

Nominera till 33-listan här!

Under årets 33-listanturné kommer sedan Ny Teknik och Affärsvärlden att besöka Linköping och Umeå den 7 april, respektive 8 april. Turnén går sedan vidare till Malmö och Göteborg den 8 och 14 mars. Till de regionala finalerna väljs tre bolag på varje ort som får chansen att pitcha sitt företag för att vinna en plats på 33-listan.

Årets 33-lista kommer sedan att presenteras i sin helhet på finalen på Münchenbryggeriet i Stockholm den 4 april. De regionala finalerna är kostadsfria, anmäl dig här redan nu!

Anmälan till evenemanget i Stockholm aktiveras på måndagen den 23 januari, finalen har en deltagaravgift på 395 kronor.

Peter Ottsjö

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt