”2021 är vi störst i världen på säkerhet” – svensk startup tar in 58 miljoner

2018-06-28 10:30  
Foto: Baffin Bay Networks/Artur Marciniec / Alamy

33-listebolaget Baffin Bay Networks tar in nästan 58 miljoner kronor i nytt kapital. Nu ska deras banbrytande säkerhetslösningar ta världen med storm.

Överbelastningsattacker som gör hemsidor eller internettjänster obrukbara är ett växande problem, och lösningen kanske finns hos en liten medn snabbväxande startup i Stockholm.

Baffin Bay Networks avancerade teknik för att skydda företag mot cyberattacker gav företaget en självklar plats på årets upplaga av Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista över Sveriges mest innovativa unga teknikstartups. Och det är många som tror på företagets lovande teknik.

I dagarna har Baffin Bay Networks stängt en med svenska mått mätt enorm investeringsrunda för ett bolag som bara har ett par år på nacken. I en serie A-runda ledd av EQT Ventures tar bolaget in 6,4 miljoner dollar, knappa 58 miljoner kronor.

Läs mer: Baffin Bay stoppar överbelastningsattackerna

– Det är superkul att vi kan göra det här från Sverige. Den stora farhågan var att vi relativt tidigt skulle behöva flytta till USA för att få in större kapital, säger vd Joakim Sundberg till Ny Teknik.

Han har en gedigen bakgrund inom säkerhetsbranschen på stora spelare som F5 och Sourcefire. Där har han ansvarat för att bygga molnbaserade säkerhetslösningar - och nu bygger han sitt livs tredje säkerhetsplattform helt i egen regi.

– Målsättningen är att vara världsledande 2021 och ha det största nätet i världen dedikerat till threat protection (skydd mot it-attacker, reds. anm), säger Joakim Sundberg.

Namnet Baffin Bay Networks har han hämtat från Baffinbukten utanför Grönland. Den man passerar halvvägs på resan mellan Stockholm och San Francisco, en flygresa han gjort många gånger under åren i Silicon Valley.

Läs mer: Hela listan: Här är Sveriges hetaste teknikstartups

Ai med koll på säkerhet

Baffin Bay Networks teknik kan hålla koll på all trafik som kommer in eller går ut från kundernas nätverk. Den bygger på en artificiell intelligens som kan hitta exakt var cyberattacker kommer ifrån ned i minsta detalj.

Det gör att de kan stoppa överbelastningsattacker, eller ddos-attacker som de brukar kallas, med enorm precision. Baffin Bay kan avgöra inte bara från vilka enheter attackerna kommer, utan från vilka applikationer. Så bolaget kan exempelvis se om attacken kommer från ett plugin i webbläsaren Chrome eller Firefox på en specifik dator, och blockera just den källan.

Då går det med att stänga ute angriparna utan att för den delen råka stoppa de vanliga användarna på köpet.

Via molnföretaget Elastx har Baffin Bay Networks ddos-skydd på kort tid börjat användas av tunga svenska kunder som Skatteverket, Bonnier News och Netnod.

Med en påfylld krigskassa gäller en snabb expansion. Under året ska Baffin Bay etablera säljkontor i tre europeiska länder och i början av nästa år landstiger bolaget i USA.

Läs mer: Saab upplever en ”galen” tillväxt inom cybersäkerhet

Ska ta världen med storm

I dag har bolaget nästan bara nordiska kunder. Vid årsskiftet tror Joakim Sundberg att tre av fyra kunder sitter utanför Skandinavien.

– Det som är skönt är att vi har byggt en solid plattform och kunder som använder den. Vi kan skala upp enkelt, för vår del handlar det bara om att få folk på plats, säger han.

Och de har växt med rasande takt. Bara under våren har personalstyrkan fördubblats från 9 till 18 anställda. Om ett år gissar Joakim Sundberg på att den dubblerats på nytt.

Den stora investeringen säger han är viktig av flera skäl. Även om själva molnplattformen är enkel att skala upp krävs det närvaro runt om i världen. Faktisk bandbredd på väl utvalda platser för att kunna hantera kundernas nätverkstrafik.

– Det här är ett väldigt kapitaldrivande projekt eftersom vi till viss del arbetar som en internetleverantör med egna stora nät i terabitstorlek runt om i världen, säger Joakim Sundberg.

Hur långt tar ni er på den här investeringsrundan?

– Den tar oss genom 2019 och sedan får vi börja kolla på ytterligare rundor. Men den tar oss så långt vi behöver för att vara världsledande 2021.

Baffin Bay Networks

Gör: En molnbaserad it-säkerhetsplattform.

Ort: Stockholm.

Startår: 2015.

Anställda: 18.

Omsättning: 0 kronor (2017).

Riskkapital totalt: Cirka 65 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundaren Joakim Sundberg, en medgrundare samt fyra affärsänglar.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt