Startup

1928 Diagnostics tar sikte på USA

Diagnostics med vd Kristina Lagerstedt till höger och vice vd Susanne Staaf. Foto: Sören Håkanlind
Susanne Staaf och Kristina Lagerstedt är två av grundarna till det Göteborgsbaserade medicinteknikbolaget 1928 Diagnostics.Foto: Sören Håkanlind Foto: Sören Håkanlind

1928 Diagnostics har finslipat sin programvara för att identifiera antibiotikaresistenta bakterier.

Publicerad

De började i ett litet rum i änden av korridoren. I dag tar de nästan upp en hel våning av kontorshotellet i det som en gång var Holtermanska sjukhuset, ett stenkast från Chalmers i Göteborg.

– I somras sa vi att vi skulle dubbla antalet anställda till tolv. Hur skulle det gå, tänkte jag. Men nu är vi fjorton personer, berättar startupbolagets vd Kristina Lagerstedt.

Det har knappt gått ett år sedan 1928 Diagnostics tog steget in på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista, som samlar Sveriges mest lovande unga teknikbolag. Sedan dess har mycket hänt. Bolaget har tagit in 20 miljoner kronor i kapital från en rad investerare, åkt på acceleratorprogram i Silicon Valley och, som sagt, rekryterat upp sig till tänderna.

– Vi kommer att växa mer på sikt, men nu har vi en full styrka här, säger Kristina Lagerstedt.

Det unga företaget har utvecklat en molnbaserad lösning för att diagnostisera och spåra antibiotikaresistenta bakterier. Den testas i dag på fem sjukhus, bland annat på Sahlgrenska, Karolinska och Örebro sjukhus som en del av ett Vinnova-projekt.

Viktigt att lösa problemet med antibiotikaresistens

Idén till företaget föddes under Kristina Lagerstedts postdoktorala tjänst. Hon jobbade med cancersjuka barn och det blev tydligt hur viktigt det var att lösa problemet med antibiotikaresistens.

– Nittio procent av barnen med leukemi överlever i dag. Men de tio procent som inte gör det dör på grund av att deras immunförsvar försvinner efter cellgifterna. Då är de väldigt mottagliga för bakterieinfektioner – och får de en resistent bakterie som man inte lyckas behandla tillräckligt fort så dör de, säger hon.

Lösningen kom i samtal med Chalmers-forskaren Erik Kristiansson, medgrundare till 1928 Diagnostics. Han hade algoritmer och databaser över antibiotikaresistenta bakteriers gener. Med hjälp av dem skulle de snabbare kunna identifiera resistenta bakterier och hitta rätt antibiotika till patienten.

Tekniken de bygger sin produkt på kallas ”next generation sequencing”, en ny, snabb metod för att analysera dna-prover.

– Vi ligger helt rätt i tiden nu. Digital hälsa är superhett. Antibiotikaresistens är tyvärr också hett, eftersom det är ett stort problem. Och ”next generation sequencing” är på väg att slå igenom stort inom klinisk medicin, säger Kristina Lagerstedt.

1928 Diagnostics : "Vi ska vara ett globalt företag"

Tekniken är redan populär inom forskningen, men går nu framåt med stormsteg på sjukhusen och 1928 Diagnostics kan rida på vågen. Har sjukhuset maskiner som klarar av att genomföra den typen av analyser är det bara att mata in datan i deras programvara.

Då kan Alex snabbt analysera bakteriernas dna och se vilken antibiotika som fungerar och inte.

– När det kommer in en svårt sjuk patient i dag så gissar man ofta vilken bakterie den har, och väljer antibiotika som man tror ska bita på bakterien. Det är dåligt, för då använder man ofta fel sorters och för mycket antibiotika, och det är inte bra för patienten. Det måste till snabbare metoder, säger bolagets medgrundare Susanne Staaf.

Alternativet är att odla bakterien i labb, för att sedan kunna testa olika antibiotikasorter. En sådan process kan i värsta fall ta veckor. Inget som kan fungera för akutsjuka patienter. Med 1928 Diagnostics lösning kan tiden pressas ned till ett dygn.

Ett annat användningsområde är att kartlägga smittospridning. Med 1928 Diagnostics djupa analyser går det att avgöra hur bakterier sprids inom ett sjukhus eller på ett nationellt plan.

Dagens fem testlabb är på väg att dubbleras, men den stora expansionen ska inte ske på hemmaplan. 1928 Diagnostics har vänt blicken västerut och tagit sikte på den amerikanska marknaden. Under det kommande året hoppas de på att inleda samarbete med flera testlabb, anställa en representant på amerikansk mark och ta in amerikanska investerare.

– Vi har sagt från början att vi ska vara ett globalt företag. Problemet med antibiotikaresistens är mycket större i andra delar av världen än Sverige, och därför behövs produkten i andra länder, säger Susanne Staaf.

Jobbar du på Sveriges mest lovande teknikbolag? Siktar ni på att nå världsmarknaden? Nu är det dags att söka till 33-listan 2018.

Det här krävs för att komma med på 33-listan

Gör: Utvecklar den molnbaserade tjänsten 1928D som analyserar multiresistenta bakterier.

Startade: 2014.

Anställda: 14.

Omsättning: 483 000 kronor (2016).

Årtalet 1928 i företagsnamnet syftar på året då Alexander Fleming upptäckte penicillinet.

För att få komma med på listan krävs att företaget:

Är baserat på en egen innovation.

Är max sju år, det vill säga startat 2011 eller senare enligt Bolagsverket.

Ej är noterat på någon form av handelsplats.

Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

Nomineringarna granskas av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden, som också utser de slutliga vinnarna.

Sista dagen att nominera är den 14 mars 2018.