1928 Diagnostics får pris av World Economic Forum

2018-06-27 14:45  
De tidigare forskarkollegorna Kristina Lagerstedt och Susanne Staaf är två av medgrundarna till 1928 Diagnostics. Foto: Sören Håkanlind

Den Göteborgsbaserade startupen prisas som en av världens ledande teknikinnovatörer av World Economic Forum. Bland tidigare svenska pristagare finns bolag som Spotify, Izettle och Tobii.

Medicinteknikbolaget 1928 Diagnostics från Göteborg har utsett till en av världens ledande teknikpionjärer av World Economic Forum.

Startupen har utvecklat en mjukvara för att snabbt kunna spåra och identifiera antibiotikaresistenta bakterier med hjälp av modern DNA-sekvensiering. Deras snabba framsteg har gett 1928 Diagnostics en plats på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista över Sveriges mest innovativa unga teknikföretag tre år i rad.

– Det här är så stort! Nu har vi möjlighet att inte bara lyfta vårt bolag utan ett globalt problem, och samtidigt försöka få till nya samarbeten kring antibiotikaresistens på en global nivå, säger 1928 Diagnostics vd Kristina Lagerstedt till Ny Teknik.

Läs mer: Här är alla vinnarna på 33-listan 2019

Priset från WEF delas ut till tekniska pionjärer världen över. I år har 61 unga teknikbolag fått utmärkelsen och 1928 Diagnostics är det enda svenska bland dem. Bland de tidigare svenska pristagarna finns framgångssagor som Spotify, Izettle och Tobii.

– Det här handlar om att lyfta ett stort problem som vår teknik kan bidra till att lösa. Det är en chans för ett litet bolag som oss att komma upp på kartan och lyfta problemet med antibiotikaresistens, säger Kristina Lagerstedt.

”En sådan här chans får man bara en gång”

För det lilla snabbväxande Göteborgsbolaget innebär priset en enorm möjlighet - även om det blir en hel del arbete. Pristagarna ska delta i flera internationella evenemang där de får chans att visa upp sin teknik för beslutsfattare och tänkbara partners.

Läs mer: Hela listan: Här är Sveriges hetaste teknikstartups

– Det är jättefint att ha fått det här priset, men nu gäller det att arbeta och göra det mesta med den här möjligheten. En sådan här chans får man bara en gång, säger Kristina Lagerstedt.

1928 Diagnostics har sedan tidigare inlett flera samarbeten med sjukhus i Sverige och ett i Europa. Närmast väntar en expansion i USA där det finns dialog med flera sjukhus och läkemedelsföretag som är intresserade av företagets mjukvara.

1928 Diagnostics

Gör: Mjukvara för att diagnosticera och spåra antibiotikaresistenta bakterier.

Ort: Göteborg.

Startår: 2014.

Anställda: 14.

Omsättning: 853.000 kronor (2017).

Riskkapital: 42,5 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna och ett antala affärsänglar.

Simon Campanello

Mer om: Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt