20 miljoner till svensk fuktmätare

2011-01-12 10:41  
Mäter fukt med röntgen. Foto: Mantex

Miljöteknikföretaget Mantex i Stockholm har fått in 20 nya miljoner. Med de nya pengarna ska företaget sprida sin fuktmätare både till nya branscher och internationellt.

Mantex har utvecklat ett instrument snabbt mäter fukthalten i organiska material med hjälp av röntgen. Tekniken används sedan i höstas vid produktionen av cellulosa vid Domsjö fabriker i Örnsköldsvik. Fukthalten i träråvaran styr hur mycket vatten och kemikalier som används i processen för att få rätt kvalitet.

- Vi har flera andra kunder och instrument i drift. Bland annat har vi levererat en utrustning till USA, säger Erik Oden, vd för Mantex.

Fuktmätaren kan mäta på ”allt som växer” men företaget koncentrerar sig än så länge på förädling av skogsråvara, förbränning och pappersindustrin.

Men Erik Oden forsätter företaget att utveckla instrumentet för fler material och fler branscher.

- Vi kan till exempel på förhand bestämma energiinnehållet genom att vi kan avgöra hur mycket av råvaran som inte är brännbart.

Bolaget har vuxit snabbt sedan starten 2004 och är snart upp i 20 anställda. I år räknar Erik Oden med en omsättning på cirka 20 miljoner kronor.

Av de nya 20 miljonerna är knappt hälften lån från Energimyndigheten. Riskkapitalfonden Sting Capital investerar 4,6 miljoner och det tyska energibolaget RWE investerar 3,7 miljoner. Båda är sedan tidigare ägare i Mantex. Även grundare och anställda är med i den nya finansieringsrundan.

- I stort sett alla anställda har investerat i bolaget och är nu delägare vilket är väldigt kul, säger Erik Oden.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt