Startup

Nya miljoner till giftfritt träskydd

Pappret blir vattentätt med med Organoclicks tillsatser.
Pappret blir vattentätt med med Organoclicks tillsatser.

Stockholmsföretaget Organoclick har tagit in 15,5 miljoner i nytt riskkapital. Nästa år startar företaget produktion av sina tillsatser som ger starkare textilier, vattentätt papper och trä som inte börjar brinna och står emot röta.

Publicerad

Organoclick är en av knoppning från Stockholms universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet där forskarna Armando Córdova, och Jonas Hafrén utvecklat en katalytisk metod för att koppla olika ämnen till cellulosafibrer.

Som ”handtag” används en fettsyra som binds till cellulosamolekylen. På det kemiska ”hantaget” kan sedan andra föreningar kopplas på som ger cellulosan nya egenskaper. Bland annat används metoden för att förstärka både papper och textilier som därmed kan göras tunnare. De kan också göras vattenavvisande.

Den produkt som kommit längst i utvecklingen är en giftfri träskyddsprodukt där ett mineralämne kopplas till cellulosafibrerna så att de står emot röta och inte kan börja brinna.

- Vi skapar ett fysiskt skydd istället för att använda gift, förklarar Organoclicks vd Mårten Hellberg, som också är en av företagets grundare.

Med hjälp av det nya kapitalet, som bland annat kommer från finansmannen Anders Walls Beijerinvest, ska produktionen starta i nya lokaler under nästa år. Organoclick har också fått en första order på träskyddsmedlet från ett turkiskt företag.

- De har beställt träskyddsmedel för tio miljoner kronor vilket motsvarar ett antal hundra tusen liter, säger Mårten Hellberg.

Han räknar med att företagets fem anställda ska bli dubbelt så många under nästa år.

Utöver Beijerinvest deltog Tetra Paks före detta koncernchef Bertil Hagman i den nya investeringsrundan tillsammans med ytterligare två privata investerare samt ledningen för företaget.