Karriär

Passar du att starta eget? – sju frågor som ger svaret

Är du rätt person att starta eget företag? Här får du svaren. Foto: IBL
Är du rätt person att starta eget företag? Här får du svaren. Foto: IBL

Gig-ekonomin lockar allt fler att starta eget. Många vill ta steget men vågar inte riktigt. Svara på de här sju frågorna för att veta om du redo att bli entreprenör.

Publicerad

Att säga upp sig och bli sin egen chef, kunna styra sina arbetstider och fatta egna beslut är en dröm för den som inte trivs på jobbet. I det läget låter en egen firma som den perfekta lösningen.

Men när den första entusiasmen har runnit av är det många som tvekar. De vill vänta tills barnen är äldre, tills de har sparat två årslöner eller tills de har mer tid.

Det finns massor av risker och det finns massor av möjligheter med att bli sin egen. Hur ska du veta när tillfället är rätt? Tidningen Fast Company listar sju frågor som ger svar på om du passar som entreprenör.

Lista: Så vet du om du passar som entreprenör

1. Är dina ursäkter för att inte starta eget legitima? Det kan också vara ett sätt att gömma dig bakom dina rädslor. Tänk på hur det kommer att kännas när du ser tillbaka på situationen om 20 år. Är du glad eller ångrar du att du inte tog chansen?

2: Är du helt besatt av din idé? I så fall är läget rätt. Om du kan ägna dig åt din passion utan att behöva säga upp dig, starta bolaget vid sidan om och låt det växa samtidigt som du lär dig.

3: Är du en person som kan och vill växa? För att lyckas som entreprenör måste du ha en tydlig vision och ett mål, ett driv att växa och en vilja att lära nytt, eftersom en företagare har flera roller.

4: Kan du hantera osäkerhet? Glöm regelbunden lön och omfamna en osäker framtid. En entreprenör måste lämna sin komfortzon, ta risker och misslyckas.

5: Älskar du att nätverka? Även om du planerar att vara soloföretagare måste du bygga nätverk, vara synlig på marknaden och skapa genuina kontakter med kunder och partner.

6: Klarar du de initiala kostnaderna? Se till att du är tillräckligt stabil ekonomiskt för att kunna ta dig igenom startfasen och de finansiella upp-och nedgångar det innebär att starta ett företag.

7: Är dina förväntningar realistiska? I teorin har du allt tid i världen när du är din egen chef men det kräver också att du är disciplinerad, fokuserad och en mästare i att planera din tid. Prata med någon som gör det du vill göra, och fråga dig sedan om det är vad du vill.