Karriär

Så startar du eget när företagen faller

Lågkonjunktur. Kris. Varsel. Kanske dags att starta eget? Så här kommer du in på inkubatorn Stings lista på heta teknikbolag, och får hjälp att komma ut i världen.

Publicerad

En strålande idé och en smart forskare räcker inte. Det behövs personal och pengar också. Sting sjösätter lovande teknikbolag på exportmarknaden.

Det kan vara knepigt att hitta rätt personer att matcha den idérika men kanske marknadsfrånvända innovatören med.

- Det måste vara en affärsdriven person som vågar ta risker och drömmer om att bygga något stort och som kan jobba strukturerat. Det här är inget för trygghetsfanatikerna. Här är det smått kaotiskt, högt tempo och olika förutsättningar varje dag, säger Maria Nilsson.

Hon är projektansvarig för inkubatorn Stings nya satsning på rekrytering. Ett internetbaserat rekryteringssystem som ger stöd i stort sett i alla moment i rekryteringsprocessen.

- Vi har ett väldigt brett kontaktnät. Förut hade vi ingen struktur för matchningen. Nu har vi tekniska verktyg för att söka kandidater och sedan kunna göra själva urvalet, säger hon.

Den icke elektroniska delen av processen är dock den viktigaste, nämligen professionella intervjuer och vissa praktiska tester.

Ibland har en tilltänkt grupp fått göra upp en affärsplan tillsammans, någon gång har ett gäng fått gå ut och dricka öl.

- Det är helt avgörande att dynamiken i teamet blir rätt, säger Maria Nilsson.

För det är extra känsligt vilka som jobbar tillsammans i ett sådant här skälvande nytt företag. Maria Nilsson går så långt som till att påstå att ett start-up-bolag står och faller med vilka personer som ingår i teamet.

- Vi har hållit på sedan 2002 och det har gått bra, det är inte många bolag som är döda i dag, men i de fall de har gått i graven har det oftast inte varit tekniken som fallerat, utan personerna. Företagen har inte hittat rätt kompetens eller så har det strulat människor emellan.

Det finns flera företagsinkubatorer runt om i landet. Sting jobbar i Stockholmsregionen med teknikbolag inom it och telekom, medicinsk teknik och cleantech.

Efter att ha gjort en gallring bland dem som söker hjälp jobbar Sting i 18-24 månader med att förbereda företagen inför introduktionen på marknaden och kontakten med potentiella kunder och investerare.

Det är inte bara frågan om att hitta en djärv entreprenör som tar sig an uppdraget att vara vd för ett företag med okänd framtid.

Det krävs också ofta att innovatören måste vara beredd att ge bort 10-25 procent av sitt företag till entreprenören, som vill ha ett ekonomiskt incitament.

Samma med säljare. Ska man hitta de riktigt duktiga säljarna som är vana vid bonus, måste man nog locka med till exempel optionslösningar, tror Maria Nilsson. De tekniker som man letar efter går dock oftast inte igång på optioner och bonus i första hand.

- Dem lockar vi med att de får jobba med den hetaste tekniken och världsledande forskning.

- Java- och Flashutvecklare är nästan de svåraste att rekryteraa, de är så extremt eftertraktade. Dem kan vi locka med det coola i att få vara med och bygga framtidens företag, men självklart krävs också konkurrenskraftiga löner.

Fem tips: Det här krävs

1 En idé eller en teknik som det går att bygga bolag kring, med de rätta förutsättningarna för att bli ett exportföretag på en växande internationell marknad.

2 Teknik med hög innovationshöjd är en förutsättning.

3 Det krävs en gråtande kund som är villig att betala för din nya teknik för att få sitt problem löst.

4 Tekniken måste kunna paketeras som produkt och säljas i stor skala.

5 Människorna bakom idén måste ha driv, eller kompletteras med en entreprenör.