ANNONS FRÅN BJELIN

Woodura – Grön revolution för härdat trägolv

Nu vänder tillverkaren Bjelin upp och ner på golvbegreppen. Med Woodura-tekniken vill de revolutionera hela världens byggmarknad med hållbara och härdade trägolv. Och träplanken har samma genuina träkänsla som parkettgolvet.

Publicerad Uppdaterad

En eller tio ekar för 400 kvadratmeter trägolv – vad väljer du? Frågan är retorisk med inte desto mindre befogad. För precis så stor är skillnaden mellan ett traditionellt parkettgolv och Bjelins nya härdade trägolv som spår revolutionera branschen.

– Med den nya Woodura®- tekniken har vi som mål att förpassa det klassiska parkettgolvet till historien, säger Johan Larsson, sälj- och marknadsdirektör på Bjelin Sweden AB.

En ny milstolpe

Bakom innovationen finns systerföretaget Välinge Innovation – samma eldsjälar som på nittiotalet fick hela byggsverige att applådera och välkomna det patenterade klickgolvet.

– Varför ska vi skövla skog när vi inte behöver det? Jag tror att det handlar om att väcka en tanke och ett intresse. Ingen vill ju vara miljöbov. Och golvet är ju trots allt rummets största möbel!

Ta del av Bjelins golvinnovationer här 

Ja, framtiden finns i härdade trägolv som tillverkas med den patenterade Woodura®-tekniken, menar Johan Larsson. I korthet handlar den om att ett pulver innehållande träfiber, bindemedel och pigment strös på en fukttålig HDF-skiva. En tunn fanérskiva av ädelträ läggs ovanpå och pressas samman under hög värme. Träytan komprimeras och träpulvret tränger in underifrån. Resultatet är flera gånger starkare och hårdare samtidigt som utseendet och känslan i plankan behålls.

– Sverige har högst konsumtion av trägolv i världen. Vi älskar trä och har en nära relation till ek och trägolv. Men denna typ som vi har vant oss vid vill vi byta ut mot härdat trä som är starkare och mer hållbart!

Tre gånger starkare än parkettgolv

Härdat trä är äkta trägolv och fördelarna är flera med det härdade trägolvet. Först och främst – ett härdat trägolv är ett äkta trägolv, med samma genuina känsla. Men det är tre gånger starkare än ett traditionellt parkettgolv. Det är också hållbart. För ett vanligt trägolv används 35 procent av eken och med den nya tekniken används hela trädet – 100 procent.

– Till dags dato kan man konstatera att vi bidrar till extrem miljöförstöring. Därför vet vi att golvkonsumenteter måste ändra sitt förhållningssätt och ifrågasätta hur de är producerade.

Vill ta över marknaden

Golven tillverkas i Bjelins fabrik i skånska Viken. Fabriken är högautomatiserad med fokus på just innovativa golv av härdat trä. Nu har Bjelin även påbörjat byggnationen av världens största trägolvsfabrik i Kroatien. Denna kommer fokusera på produktion av härdade trägolv. Det är en enorm satsning och träråvaran från FSC-certifierad skog behöver aldrig transporteras längre än fem kilometer, innan den blir tunn fanér.

– Den svenska skogen är inte lämpad för golvtillverkning. Men att hämta hem ek från hela Europa är inte hållbart. Då får man förflytta fabriken till platser där detta finns, säger Johan Larsson och avslutar:

– Vårt mål är att ta över marknaden. Redan idag är vårt härdade trä billigare än vanlig parkett i enstavsplank. Nästa steg är att vi även blir billigare än trestavsparkett. Men det tar tid att få till en förändring, det får man ha respekt för. Vår största utmaning är inte konkurrenterna, utan traditionen.

Annonsinformation

Bjelin Sverige AB utvecklar och tillverkar traditionella trägolv samt innovativa, härdade trägolv med nya Woodura®-tekniken. Utvecklingen görs i samarbete med systerbolaget Välinge Innovation AB, mest känt som uppfinnare av klickgolvet. Bjelin startade 2017 och har idag cirka 1 000 anställda. Tillverkningen sker i hypermoderna fabriker i Sverige och på råvarunära lägen i Kroatien. Bjelins moderbolag Pervanovo Invest AB ägs av grundarfamiljen Pervan. Produktion bygger på enkla och kloka principer som säkerställer att verksamheten är hållbar. Läs mer här!

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se