ANNONS FRÅN ATLAS COPCO

Vill du vara med och utveckla framtidens digitala gruvor?

Karin Jirstrand jobbar som Product Manager Interoperability. Foto: Jonatan Tjäder

Atlas Copco, som nästa år blir Epiroc, arbetar med att hitta innovationerna som möjliggör för framtidens gruvor – oavsett om det är stora eller små förbättringar det handlar om.

Publicerad Uppdaterad

I dag är du mer och mer uppkopplad – både privat och på arbetet. Detta gäller även inom gruv- och anläggningsindustrin.

Karin Jirstrand jobbar som Product Manager Interoperability. Det är en roll som skapades för att möta det ökade behovet av digitalisering av gruvornas verksamhet. Hennes uppdrag är att säkerställa att informationen som genereras från gruvmaskinerna inte stannar hos operatören, utan skickas vidare och ”pratar” med övriga system i och utanför gruvan. Karin, som har många års erfarenhet inom både mjukvaruutveckling och projektledning, berättar om Atlas Copcos digitala lösningar:

– Vi var väldigt tidigt ute med att koppla upp maskiner och att skapa lösningar för automation och digitalisering. När vi började låg vi före marknaden och de senaste åren har vi sett att vi har varit rätt ute. Nu kommer allt fler önskemål på smarta digitala lösningar som kopplar upp våra kunders utrustning.

Kundernas behov har förändrats på senare år. Tidigare handlade kraven ofta om maskinernas robusthet, idag ligger stort fokus på kapacitet så som uppkopplingsmöjligheter. Lösningar inom automation och uppkoppling ska kunna användas för att göra kundernas gruvdrift mer effektiv

 – Det kan handla om autonoma funktioner där utrustningen fortsätter att borra när operatörerna går på lunch, eller körs från kontrollrummet vid skiftskarv för att öka produktiviteten. Vi använder även information från maskinerna och samkör denna med kundernas system, exempelvis underhållssystem och planeringssystem.

Att analysera data på detta sätt leder till att vi kan hitta förbättringspotential:

–Dessa projekt är väldigt roliga och innovationskrafter möjliggörs. När vi tittar på olika data upptäcker vi ofta saker som vi inte har vetat om tidigare. Det kan handla om både stora och små förändringar och förbättringar som kan effektivisera arbetet. Vi gör hela tiden små justeringar på befintliga lösningar, vilket ger stort kundvärde i slutändan.

I och med att industrin kommer att fokusera ännu mer på autonoma lösningar kommer behovet av mjukvaruutvecklare att öka. Karin menar att det finns många goda skäl att söka sig till verksamheten:

– Du får möjlighet att arbeta i en väldigt spännande bransch och på ett konkret sätt se lösningarna du utvecklat i verkligheten. Att se förbättringarna på fältet och att få feedback från kunden är nog det roligaste. Sedan är det stimulerande att arbeta i ett team, där vi tillsammans diskuterar fram lösningar som är bättre än vad en enskild person kan komma på.

OM ATLAS COPCO

Från ett till två företag i världsklass – Med våra kunders behov i fokus!

2018 kommer Atlas Copco AB att knoppa av affärsområdet som fokuserar på gruv- och anläggningsindustrin. Det nya företaget kommer att heta Epiroc AB och satsa helhjärtat på att stärka sin redan ledande position inom utvecklingen av hållbara produktivitetslösningar till sina kunder. Atlas Copco Rock Drills AB som kommer att byta namn till Epiroc Rock Drills AB, ligger i Örebro och är den största legala enheten i Sverige med 1 800 medarbetare.