ANNONS FRÅN BECKHOFF

"Vi måste höja ribban för innovationer"

Håkan Brandt, Managing director
XPlanar, en transportlösning med svävande ”movers”.

Automationsspecialisten Beckhoff har en ambitiös plan: att vart fjärde år revolutionera industrin. Ett exempel är XPlanar-systemet som visades på Nürnberg-mässan i slutet av 2018.

Publicerad Uppdaterad

Hos Beckhoff löper innovationskraften genom bolaget, något som inte minst framgår av deras senaste lösning, XPlanar, en transportlösning med svävande ”movers”. XPlanar-systemet bygger på ett genererat magnetfält som flyttas, medan varje mover som svävar innehåller en uppsättning permanentmagneter. Det är en lösning som ställer höga krav på styrsystemet i form av beräkningskraft och snabb jitter-fri kommunikation när det kommer till att beräkna och flytta magnetfältet med hög precision i hastigheter upp till 4m/s:

- På många sätt är det här systemet typiskt för Beckhoffs sätt att se på saker: med helt andra ögon och helt nya infallsvinklar, säger Håkan Brandt, Managing Director för Beckhoff Sverige

Beckhoff ser många potentiella användningsområden för systemet, exempelvis inom förpackningsindustrin.

- Det är också speciellt väl lämpat för användning i renrumsmiljöer. Eftersom du inte har kontaktytor som rör varandra bildas inte heller några partiklar på grund av friktion. Motormodulen kan även beläggas med tex glas, plast eller rostfritt stål som är enkelt att rengöra. Det är en otroligt spännande produkt där vi verkligen spänner musklerna och visar kunskapen som finns i bolaget.

För att möjliggöra systemet har Beckhoff använt sig av sin egen PC-baserade mjukvara, TwinCAT 3 för industriella applikationer – som klarar av den stora mängd beräkningar och den snabba kommunikation som krävs – samt uppdaterade kommunikationslösningar som bygger på nästa generations EtherCAT, EtherCAT G.

- Vi ser utveckling på två sätt inom Beckhoff: revolution och evolution. XPlanar är ett exempel på en revolution. Vi måste höja ribban och komma på mer radikala innovationer i dessa tider av Industri 4.0, vi kan inte göra på samma sätt som i alla år.

Den naturliga evolutionen inom bolagets befintliga lösningar medverkar till en effektiv produktion:

- Man kan tycka att prestandan är god nog som den är, men får du 100 gånger högre överföringshastighet blir produktionen mer effektiv ur energisynpunkt samtidigt som det också leder till materialbesparingar.

En stark drivkraft för Beckhoffs innovationer är framväxten av det nya industrilandskap som tar form när industrin blir smartare och genererar större datamängder:

- Inom den europeiska industrin behöver vi producera kostnadseffektivt och snabbt i serieproduktion, men också ställa om produktionen och komma ner i kostnad i mindre batchstorlekar. Det krävs en flexibel produktion för att vi ska kunna konkurrera på den globala marknaden, avslutar Håkan Brandt.

Fakta:

Beckhoffs ”New Automation Technology”-filosofin står för universella och öppna styr- och automationslösningar. De används i hela världen, i en rad olika applikation från CNC-maskiner till intelligent fastighetsautomation. Beckhoff kan idag ge sina kunder ett fullt utbud av produkter inom både hårdvaru- eller mjukvarubaserade styrsystem.