ANNONS FRÅN PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET

”Vi höjer innovationsförmågan i Sverige”

Lidija Glavas och Vincent Huang, PRV.

Ingen dag är den andra lik i arbetet som patentingenjör på Patent- och registreringsverket. Här håller sig de anställda ajour med ny teknik och arbetar för att tillsammans stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Publicerad Uppdaterad

Patent- och registreringsverket (PRV) arbetar för att öka kunskapen om värdet av immateriella tillgångar, och på så vis bidra till en konkurrenskraftig företags- och forskningsvärld. Lidija Glavas, civilingenjör i kemi med en doktorsexamen inom polymerkemi, har arbetat i ett och ett halvt år på PRV som patentingenjör. Hon finner stor glädje i att få ta del av alla de idéer som människor kommit fram till, vilka problem de ställts inför och hur de sedan har löst dem. När hon väl godkänt en ansökan är det en framtida innovation som hon har framför sig.

– Det som driver mig i mitt arbete är främst möjligheten att få vara involverad i all den här nya tekniken. Det känns också väldigt roligt att det jobb jag gör tillsammans med mina kollegor har en betydelse för Sverige i stort, säger hon och tillägger:

– Vi jobbar med att stärka innovationsförmågan i Sverige och det ger verkligen ens arbete ett högre syfte. Även om det är en liten patentansökan som man sitter med så spelar den roll i ett större sammanhang. Det är en häftig känsla!

Vincent Huang har en lång erfarenhet som civilingenjör på Ericsson. Under tretton år arbetade han med forskning inom bolaget och har i dag cirka femtio egna patent i bagaget. Sedan två år tillbaka arbetar han, liksom Lidija Glavas, som patentingenjör på PRV och får som han själv beskriver det ”en inblick i den andra sidan”.

– Det är mycket lärorikt. Från dag ett som nyanställd patentingenjör på PRV påbörjar man en arton månader lång utbildning där fokus bland annat ligger på patenthandläggning och hur man bedömer ett patent juridiskt – det vill säga patentlagar. Utbildningen, som är den enda i sitt slag i Sverige, löper på jämte jobb och vi får väldigt bra stöd av erfarna ingenjörer och handläggare.

– Vi granskar ständigt ny teknik och man ska därför tycka om att djupdyka inom området. PRV erbjuder kontinuerligt utbildningar varje år, där man till exempel kan välja att gå en kurs inom 5G. Vi har också möjlighet att bredda vår kompetens genom till exempel konferenser eller internationellt samarbete, berättar Vincent Huang.

För att trivas med arbetet som patentingenjör på PRV är både ett teknik- och språkintresse viktigt.

– Patent är juridiskt bindande och därför är språket extra viktigt – hur man formulerar sig och vad innehållet egentligen betyder. Man kan inte i efterhand komma och säga att ”jag tänkte så här men skrev på ett annat sätt”. Att dessutom vara noggrann och nyfiken är två andra viktiga egenskaper i vårt arbete med att bidra till framtidens nästa, svenska framgångssaga, avslutar Lidija Glavas.

OM PRV:

Patent- och registreringsverket, PRV, är myndigheten för immaterialrätt. Vår främsta uppgift är att stärka Sveriges innovationsförmåga och konkurrenskraft. Vi är c: a 350 medarbetare med kontor i Stockholm och Söderhamn. Hos oss jobbar bland andra patentingenjörer, jurister, varumärkeshandläggare och kommunikatörer.

För mer information: www.prv.se