ANNONS FRÅN MSAB

Vi gör världen till en säkrare plats

Sonamika Mishra, mjukvaruutvecklare och Petter Åhbeck, Lead of Core Development. Foto: Adrian Beck

Svenska MSAB:s högteknologiska produkter säkrar bevis och data ur mobiltelefoner. Även om det låter som hämtat ur en James Bond-film, ser verkligheten lite annorlunda ut. Men, den kan vara lika spännande, menar två av bolagets anställda.

Publicerad Uppdaterad

MSAB är ett snabbväxande bolag och deras produkter har tagit en självklar plats i verktygslådan för brottsbekämpning. Det är inte heller konstigt. I dag finns större delen av våra liv samlade i våra mobiltelefoner och att säkra tillgången till den informationen är kritiskt vid brottsutredningar. En allt mer högteknologisk värld ställer dessutom nya krav:

– När företaget startade fanns det inte smartphones. På den tiden innehöll en telefon på sin höjd en samtalslogg, kontakter och meddelanden. Det handlade om 10–20 kB data. Sedan utvecklades telefoner som kunde hantera media och lagringsutrymmet växte. Ur det föddes smartphones, som vi i dag använder till samma saker som vi förut använde datorer till, säger Petter Åhbeck, Lead of Core Development på MSAB. Han fortsätter:

– Vår utmaning är att hjälpa våra användare att hitta den data som är relevant för dem. I dag finns ett stort lagringsutrymme i varje telefon samtidigt som det finns avancerade säkerhetslösningar som ska förhindra obehöriga från att ta sig in i systemet.

Sonamika Mishra har arbetat på bolaget i lite mer än tre år. Hon menar att kombinationen av nytta och utmaning var det som lockade henne till MSAB:

– Här får jag vara med och skapa något som faktiskt gör skillnad, vi gör världen till en säkrare plats. När någon frågar mig vad jag arbetar med kan jag säga att jag arbetar tillsammans med myndigheter för att bekämpa brott.

Sonamika Mishra arbetar som mjukvaruutvecklare och fokuserar på användargränssnitt. Det innebär att hon ska möjliggöra att all den data som går att ta ut ur en enhet kan visas på ett lättöverskådligt sätt. De som använder bolagets utrustning är anställda inom polisväsendet, försvaret eller andra säkerhetsmyndigheter, och deras teknikkunnande varierar:

– Vi behöver hela tiden ha i åtanke att våra kunder har väldigt olika bakgrund. En del är kriminaltekniska experter medan andra helt saknar förkunskaper. Det är en utmaning att bygga gränssnitt som tillåter alla typer av användare att använda produkterna.

Petter Åhbeck och Sonamika Mishra menar båda att arbetsplatsens högteknologiska natur gör att nyfikenhet genomsyrar arbetsdagen:

– Kunskap värderas väldigt högt här. Vill jag sätta mig en vecka och läsa en bok som fördjupar mitt kunnande är det bara att göra det. Vill jag skriva om en kod som jag inser kan bli mer effektiv, då är det bara att göra det. Det finns stora möjligheter att växa i rollen och det är inte ovanligt med utvecklare som har testat på att arbeta vid två eller tre olika avdelningar på MSAB, säger Petter Åhbeck.

 – Jag minns när jag först började arbeta här, jag var helt ny i branschen. Sedan dess har jag lärt mig något nytt varje dag. När jag ser tillbaka inser jag att jag har växt mycket som person, säger Sonamika Mishra. Och, lika viktigt som att ha en arbetsdag som känns betydelsefull, är det att ha ett liv utanför arbetet, menar hon:

 – Det bästa med att arbeta här är att arbetet är varierande samtidigt som det också ger möjligheten till en sund livsbalans. Det gör också att man fortsätter att växa i sin yrkesroll.

Fakta om MSAB:

• Ett svenskt bolag i snabb tillväxt.
• Säljer lösningar som används i utredningar för att säkra information och bevis i mobiltelefoner, drönare, informationssystem i bilar och andra mobila, digitala enheter.
• Har huvudsakligen polismyndigheter som kunder, men även militär, tull, fängelser och andra säkerhetsmyndigheter.
• Huvudkontoret ligger vid Hornstull i Stockholm, där 120 av totalt 175 anställda jobbar. En tredjedel jobbar med utveckling.

Läs mer på MSAB.COM