ANNONS FRÅN MICROPOWER GROUP AUTOMOTIVE

”Vi ger kraft åt morgondagens fordon”

Micropower Group arbetar med att skapa kraft åt både el- och fossildrivna fordon. Företagets batterilösningar optimerar bland annat arbetskapaciteten för utryckningsfordon och fordon med mobila applikationer.

Publicerad Uppdaterad

Micropower Group Automotive erbjuder kompletta litiumsystem för mindre el-fordon, eller ”Utility Vehicles”, och laddsystem till elbilar. Inom ”mobil energi” levererar företaget kompletterande batteripaket, för påbyggnation både till fossildrivna fordon och elbilar med höga effektkrav.

– En elbil har idag enbart bilens batteri som kraftkälla. Men en allt mer avancerad teknik och energikrävande kringutrustning ökar också kraven på mer kraftfulla batterier, säger Magnus Håkansson, segmentsansvarig, Micropower Group Automotive.

Magnus Håkansson förklarar att det också finns ett stort effektbehov bland många av dagens fossildrivna fordon. Det kan handla om allt från lastbilar med kylaggregat och lyftanordningar, till ambulanser med livsviktig medicinsk utrustning.

– Traditionellt har man förlitat sig på förbränningsmotorer för att generera kraft medan fordonen är igång, men i och med att vi idag går mot en mer elektrifierad fordonspark försvinner denna möjlighet.

En elbil har exempelvis ingen generator som alstrar ström åt bilens elektriska utrustning. Likaså är det inte möjligt att koppla på kringutrustning då batteriet enbart är avsett för bilens egen drift och utrustning.

– Elfordon kommer vara i stort behov av kompletterande kraftkällor om de ska kunna anpassas för specifika ändamål, och fungera hela arbetsdagen ut.

Till årsskiftet slår Micropower upp dörrarna för en ny batterifabrik för att möta en ökad efterfrågan på batterilösningar. Produktionskapaciteten kommer att vara en GWh-timme per år.

– I och med att vi har en egen batteriproduktion där vi tillverkar ett modulärt litium-system så kan vi också anpassa lösningarna snabbt och exakt utifrån vad kunden behöver, säger André Hägglund, teknisk säljare, Micropower Group Automotive.

– Våra batterier är svensktillverkade och även om battericellerna köps in utomlands är vår målsättning framöver att använda oss av enbart svenskproducerad råvara, när det blir möjligt, fortsätter Magnus Håkansson.

Övergången till elektrifierade fordon är enbart en tidsfråga, samtidigt som bensin- och dieseldrivna fordon kommer att begränsas allt mer i städer. Med det följer också en utveckling som kräver anpassning.

– En dieseldriven sopbil behöver exempelvis ha motorn igång för att skapa tillräckligt med kraft åt hydralsystemet som lyfter den tunga containern. Miljözoner och förbud mot tomgångskörning på vissa gator innebär att man kommer behöva en alternativ och pålitlig kraftkälla för att utföra jobbet. Förslagsvis ett batteripack, avslutar André Hägglund.

Micropower Group Automotive

Vi är ett oberoende företag som tillverkar batteriladdare, litiumbatterier och energisystem till bland annat fordonsindustrin. Vi använder oss av något vi kallar ”vertikal integration” vilket gör att vi har kontroll över samtliga steg i vår tillverkningsprocess.

Micropower drivs av operativa ägare som garanterar kontinuitet, kvalitet och ”know-how” genom alla led. Företaget startade 1984 och är idag marknadsledande i Nordeuropa för batteriladdare till truckapplikationer.