ANNONS

Väx med dina idéer hos globala TitanX

Tobias Andersson, mekanisk konstruktör på TitanX. Foto: Sandra Magnusson

TitanX är det lilla men ändå multikulturella och globala industribolaget. Företaget erbjuder hela världen som arbetsplats, och tar samtidigt vara på medarbetarnas idéer genom inspiration och korta beslutsvägar.

Publicerad

Industriföretaget TitanX jobbar mot världens stora lastbilstillverkare. Företaget tillverkar avancerade kylsystem för fordonens drivlinor, något som bland annat bidrar till minskat klimatavtryck.

– Vi är ett bolag som är tillräckligt stort för att ha en spännande internationell spridning, samtidigt är vi tillräckligt små för att skapa en familjär stämning där det är lätt att lära känna varandra på ett prestigelöst sätt utan hierarkier, säger Lena Nordberg, HR-ansvarig, TitanX. 

– Eftersom vi finns i sex länder och kan utnyttja vår globala spridning ger det oss en spännande multikulturell blandning av anställda, vilket skapar ett lärande över gränser och goda möjligheter för våra anställda att utvecklas i karriären.

Verksamheten är dessutom dynamisk, och vägen från beslut till handling sker snabbt, något Lena anser är ovanligare i stora bolag. Det skapar ett engagemang från medarbetare när man vet att en ny idé har en direkt påverkan på företaget.

Ett exempel på företagets innovationskraft är medarbetaren Tobias Andersson som är mekanisk konstruktör på TitanX i Mjällby utanför Sölvesborg. Han har utvecklat en världsunik falsteknik, som används i den dagliga produktionen med goda resultat.

TitanX har under de senaste åren haft en markant volymtillväxt som skapat ett behov av utökad falskapacitet i produktionen.

– Jag fick en unik chans att använda mitt driv och teknikintresse på ett sätt som utvecklar både mig och företaget i positiv riktning. Är man ambitiös och målmedveten finns det goda möjligheter för kompetensutveckling hos oss, säger Tobias Andersson.

Det som gör TitanX nya falsmaskin unik är kombinationen av moderna servodrifter på alla axlar ihop med ett tekniskt helhetstänk. Tobias förklarar:
– Falsrörelserna kan tajmas så flikarnas vikning får den exakta form som eftersträvas. Då slits verktygen minimalt och operatörerna kan snabbt korrigera för mindre processvariationer i de ingående komponenterna. Resultatet är en automatiserad maskin med optimal ergonomi, säkerhet, flexibilitet och effektivitet.

Under 80–90-talen byggdes många maskiner i Mjällby. Och enligt Tobias är fördelarna många i och med att företaget åter börjat med egen maskintillverkning.

– Att vi gör det här skapar positiva effekter genom hela produktionskedjan. Engagemang, gemenskap och samarbete stärks i hela vår organisation. Dessutom får vi den slutprodukt vi önskar. Effekten ger kostnadsbesparingar och ”know how” i huset, allt från underhåll och produktionsteknik till operatörerna som dygnet runt kör maskinerna, säger Tobias Andersson.

Mer om TitanX HÄR

TitanX

Vi är en världsledande global leverantör av kylsystem för motorer och transmission åt den tunga kommersiella fordonsindustrin. Våra kunder är både fordonstillverkare och eftermarknad.

TitanX har en årlig omsättning på över två miljarder kronor och nära 1 000 anställda världen över. Företagets huvudkontor ligger i Göteborg medan utvecklings- och tillverkning sker i Sverige, USA, Brasilien, Kina, Mexiko och Polen.

Sedan 2017 ägs TitanX av indiska Tata AutoComp.