ANNONS FRÅN YASKAWA ELECTRONIC CORPORATION

Världsledande robotteknik utökar i Sverige

Yaskawa Electronic Corporation är en av världens ledande tillverkare av robotar och har över 430 000 MOTOMAN-robotar installerade världen över.

Publicerad Uppdaterad

Företaget grundades redan 1915 så i över 100 år har Yaskawa drivit affärsverksamhet som i dagsläget innefattar tillverkning av industrirobotar, el- och servomotorer samt styrsystem. Det europeiska huvudkontoret finns i Eschborn, Tyskland men tillverkningen av åkbanor, gantry och annan utrustning för europamarknaden görs här i Sverige på fabriken i Torsås. Där tillverkas också hela robotsystem men då främst bara för den skandinaviska marknaden.

1978 etablerade företaget sin generalagent i Europa i Torsås och satte därmed Sverige på kartan över världsledande robotteknologi och tillverkning. Verkstads- och bilindustrin, som har höga krav på kvalité och stora volymer, har historiskt sett haft störst behov av automation och drivit marknaden framåt.

Hur står det till med robotmarknaden i Skandinavien idag?

- Behovet av automation fortsätter att öka. Speciellt inom nya områden och applikationer, säger Mats Martinsson, R&D Engineer vid Yaskawa Nordic AB.

 Moderbolaget Yaskawa Electronic Corporation har satsat stort i Europa och i Sverige i synnerhet. Förra året utökades tillverkningsenheten med 2500 kvm och Yaskawa Nordic AB lanserade ett flertal nya produkter samt anställde ett 30-tal nya medarbetare och 2019 ser även det ut att bli ett framgångsrikt år. I dagsläget är de över 150 anställda och omsätter närmare en miljard svenska kronor, så både nutid och framtid ser ljus ut.

- Det har varit högkonjunktur i många år men vi ser ingen mättnad på marknaden. Den fortsätter att öka, säger Mats Martinsson.

Yaskawa Nordic AB arbetar med att öka effektiviteten och produktiviteten genom avancerad teknologi som gör att man spar både tid och pengar. Utvecklingen går ständigt framåt inom dessa områden för att säkerställa en mer effektiv och trygg arbetsmiljö. Många av de tunga och farliga momenten inom verkstadsindustrin kan utföras av robotar vilket innebär en säkrare arbetsplats för de anställda. Vi går en automatiserad framtid till mötes med andra ord. Samspelet mellan människa och maskin är ett område där det fortfarande finns ett stort utrymme för förbättring. Att göra robottekniken mer tillgänglig för fler människor är en av de krafter som leder Yaskawa framåt.

Nu söker de en elkonstruktör, Lead Engineer Electrical, som kan utveckla och driva arbetet med att hitta förbättringsmöjligheter med elkonstruktion och sedan driva implementeringen och utvecklingen som ska gälla i hela Europa.

Läs mer om den lediga tjänsten här.