ANNONS FRÅN XYLEM

Världsledande pumpteknologi – nu i VR

Adam Sheehan, Pump station design specialist på Xylem Water Solutions. Foto: Jens Dahlborg

Hos Xylem, som arbetar med pumpar och pumpstationer, matchas nu den modernaste tekniken med nya sätt att visualisera den. Med hjälp av VR kan de komplexa produkterna bokstavligt talat sättas framför användarens ögon.

Publicerad Uppdaterad

– DET VAR HELT överväldigande, så beskriver Adam Sheehan första gången han såg en av Xylems pumpstationer framför sig med hjälp av VR-teknik.

ADAM SHEEHAN HAR arbetat på Xylem sedan 2005, efter en examen vid Northern Illinois University. 2011 besökte han och hans fru en konferens som hölls vid Xylems kontor i Sundbyberg. De förälskade sig i Sverige och flyttade hit. I dag är han verksam som Pump station design specialist – och det var här i Sundbyberg som arbetet med VR tog fart.

EN AV XYLEMS utmaningar har varit att de högteknologiska produkterna, oavsett om det gäller pumpar eller hela pumpstationer, är svåra att visa upp:
 – I mitt yrke utbildar jag vår personal och jag håller i många seminarier för att visa våra lösningar. Samtidigt är jag ute hos kunder och på mässor. Våra pumpstationer är inte lätta att besöka, speciellt inte när vi pratar om dränkbara pumpar, och en bild i en presentation gör inte slutprodukten rättvisa, säger Adam Sheehan.

”När vi visade upp resultatet var responsen vi fick oerhört positiv”

DET VAR NÄR en kollega, som intresserat sig för VR, tog med sig ett par VR-glasögon till kontoret i Sundbyberg som Adam Sheehan fick upp ögonen för möjligheterna tekniken ger:
 – Vi gjorde en modell av en pumpstation i spelmotorn Unreal Engine där vi tog vår produktdata och förde in den i en VR-miljö. När vi visade upp resultatet var responsen vi fick oerhört positiv och vi kände att det fanns något att jobba vidare på.

TEKNIKEN FINSLIPADES OCH i dag har Xylem, med hjälp av VR-tekniken, flyttat pumpstationerna närmare kunden. Den digitala produktinformationen kan exempelvis skickas mellan Xylems olika enheter. Istället för att skicka en fullskalig pump till en branschmässa i Asien, kan data föras över så att produkten med hjälp av VR kan visas upp varhelst i världen som Xylems kunder befinner sig:
 – När kunderna besöker oss brukar vi avsätta en timme där vi pratar om produkten och där de får röra sig runt i VR-miljön. Med hjälp av VR kan vi också lägga in flera olika pumpstationsvariationer i samma miljö och låta kunden gå mellan de olika alternativen. På det sättet hjälper VR våra kunder att fatta välinformerade beslut inför sina investeringar.

ARBETET MED ATT skapa en VR-miljö har gett mersmak och går nu in i nästa fas:
 – Vi utvecklar våra system så att vi på ett enkelt sätt kan ta 3D-modeller från vårt CADprogram och göra dem till VR-färdiga modeller på fem minuter, säger Adam Sheehan.

I FRAMTIDEN ÄR målet att de renodlade VR-glasögonen som i dag används kan kompletteras med vanlig mobiltelefonteknologi. I takt med att mobiltelefonerna blir allt mer kraftfulla kommer både AR- och VR teknologi att bli mer tillgänglig för de flesta användarna. Samtidigt fortgår också arbetet med de fysiska modellerna:
 – Nästa steg är att undersöka om VR-modellerna på ett bra sätt kan sammanföras med ett CFD-verktyg (Computational fluid dynamics) för simulering av vatten i pumparna. Det skulle möjliggöra att pumpstationens interaktion med vatten kan visas upp i virtuell form, avslutar Adam Sheehan.

Läs mer om oss och våra lediga tjänster HÄR

Om Xylem

Xylem är ett ledande globalt vattenteknikföretag som ägnar sig åt att utveckla innovativa teknologiska lösningar för världens vattenutmaningar. Företagets produkter och tjänster transporterar, behandlar, bevakar och återför vatten till miljön för allmännyttiga företag, industri, bostäder och kommersiella byggnader. Sammanlagt har Xylem drygt 16 500 medarbetare med omfattande applikationsexpertis och stort fokus på att identifiera mångsidiga, hållbara lösningar.