ANNONS FRÅN STOCKHOLMS UNIVERSITET

Universitetet satsar mångmiljonbelopp på supermikroskop

Gunnar Svensson, professor i strukturkemi och föreståndare för EMC, Elektronmikroskopcentret, på Stockholms universitet. Foto: Cheuk-Wai Tai

45 miljoner kronor har Stockholms universitet och institutionen för material- och miljökemi investerat i ett nytt mikroskop. Med den avancerade tekniken kan institutionen bibehålla sin framstående position inom materialkemi.

Publicerad Uppdaterad

Sedan oktober 2018 står ett av norra Europas mest moderna elektronmikroskop i en ombyggd del av Arrheniusbiblioteket på Stockholms universitet. Halva biblioteket har byggts om för att kunna husera det känsliga instrumentet som inte får påverkas av vare sig vibrationer från fotsteg i korridoren, temperaturförändringar större än 0,2 grader eller variationer i magnetfältet.

Inköpet och ombyggnationen av biblioteket är en stor investering på ungefär 45 miljoner kronor för universitet, som inte har tagit in någon extern finansiering. Dessutom har institutionen rekryterat personer med specialistkompetens för att använda och lära ut hur elektronmikroskopet bäst används.

– Med den här investeringen tar Stockholms universitet sitt ansvar för forskningen i hela Sverige. Det finns ett gemensamt intresse för den här satsningen och även om Stockholms universitet äger och kontrollerar redskapet ska det vara tillgängligt för alla, säger Gunnar Svensson, professor i strukturkemi och föreståndare för EMC, Elektronmikroskopcentret, på Stockholms universitet.

Läs mer om Elektronmikroskopscentret och deras forskning här

Nytt forskningssamarbete
Bland annat kommer mikroskopet att komma till användning i det nya samarbetet CEM4MAT, Center of Electron Microscopy for Materials. Ett nätverk av specialister inom forskningsområdet från Stockholms universitet, KTH, Uppsala universitet och forskningsinstitut Swerim AB.

– Vi har alla olika spetskompetenser och forskningsinfrastruktur, vi kompletterar varandra. Eftersom vi har gjort den här investeringen behöver de inte köpa ett likadant mikroskop, säger Gunnar Svensson.

Vill du veta mer om CEM4MAT? Klicka här

Viktigt för miljöforskning
Med en upplösning på 0,6 Ångström (0,06 nanometer) kan man med det nya mikroskopet studera material och se den kemiska sammansättningen ner på atomnivå, en viktig möjlighet när man tar fram nya material. Ett område som Stockholms universitet har en stark internationell ställning inom.

– Vi har en lång tradition sedan 1970-talet och har de senaste 30 åren varit världsledande inom metodutveckling. Vi har flera samarbeten med framstående internationella universitet och företag och den här investeringen kommer hjälpa oss att attrahera nya samarbeten. Även vid rekryteringar av forskare och doktorer, säger Xiaodong Zou, professor i strukturkemi på Stockholms universitet, och avslutar:

– Det här kommer inte minst till nytta vid forskning kring hållbara material och annan miljörelaterad forskning. Det är en viktig anledning till att vi har valt att satsa på ett så pass dyrt instrument.

Fakta:

Elektronmikroskopet vid EMC, vid Institutionen för material och miljökemi, Stockholms universitet är en öppen och gemensamt finansierad resurs. Att kunna se enskilda atomer och bestämma vilket grundämne just den atomen är, är till stor hjälp vid institutionens miljörelaterade forskning. Till exempel nanotrådbaserad halvledare för solceller där det blir möjligt att förstå ytprocesser på atomnivå och korrelera deras effektivitet med tjockleken på ytskikt av katalysatorer på halvledarelektroderna.

Läs mer på: www.mmk.su.se