ANNONS FRÅN AXEL LARSSON MASKINAFFÄR

Unik app effektiviserar konstruktionsprocessen av framtidens fabrik

Nu lanseras en helt unik applikation som spås revolutionera en viktig arbetsprocess i konstruktionen av framtidens fabriker. Verktyget kallas Axelerator och bakom den smarta lösningen står en aktör med lång erfarenhet.

Publicerad Uppdaterad

Nu tar ventilexperten Axel Larsson Maskinaffär steget in i en ny era när de knoppar av ett techbolag – Axelerator AB. Det nystartartade aktiebolaget har tagit fram en applikation med samma namn som kommer att effektivisera arbetsprocessen för teknikkonsulter och processtekniker som ritar framtidens fabriker.

– Johan Larsson som är tredje generationens ägare av Axel Larsson Maskinaffär nappade på den här idén för tre år sedan och har hjälpt till med finansiering för att det här bolaget ska kunna bli verklighet. Trots att det här är ett helt nytt aktiebolag finns alltså en lång erfarenhet i bakgrunden, säger Rolf Schytt, vd på Axel Larsson Maskinaffär AB.

98 procents tidsbesparing
Verktyget Axelerator är en applikation till AutoCAD Plant 3D som kan användas av konstruktörer som designar nya fabriksanläggningar. En viktig del i att ta fram en helt ny anläggning är att rita upp de kraftiga rörsystemen och sätta in alla komponenter som sitter i eller på en rörledning. Detta gör man genom att importera 3D-modeller av ventiler i rören. Konstruktören måste manuellt föra in metadata om ventilen, så som vikt och vilket tryck ventilen klarar. En tidskrävande process som nu går att effektivisera.

– Med Axelerator effektiviseras den här processen med upp till hela 98 procent. I dag tar det omkring 15 minuter att konvertera en stepfil till programmet och detta görs för varje ventil i varje storlek som behövs i en anläggning. Med den här appen så slipper konstruktören det steget nästan helt och hållet. Det behövs kanske bara göras på enstaka komponenter istället, säger Carl-Philip Leissner, vd för nystartade bolaget Axelerator.

Besparing på flera plan
Det appen gör är att samla all metadata för varje enskild komponent i applikationen så att den redan finns där, samlad på ett ställe och helt korrekt, under konstruktionsprocessen. Den stora vinsten är såklart den massiva tidsbesparingen, men lösningen ger också fördelar på fler plan.

– Den produktspecifika informationen ger även möjligheten att dimensionera efter driftsdata. Ett konkret exempel är att man inte längre behöver välja det mest kraftfulla manöverdonet för att ta höjd för maximalt flödestryck, utan här kan man välja just det manöverdon som krävs för ett visst mediatryck. Det ger en ekonomisk besparing, men går också koppla till miljömässig hållbarhet, säger Carl-Philip Leissner och fortsätter:

– Dessutom finns en koppling mellan komponenterna och datablad, manualer och certifikat för att enkelt och smidigt tillhandahålla all nödvändig information. Något som är värdefullt både under designfasen, men även under installations- och underhållsfasen.

Applikationen Axelerator är helt nylanserad och går att ta del av från Axelerators hemsida. Förhoppningen är att verktyget nu ska bidra till värdefull effektivisering och göra verklig skillnad för användarna.

– I vår roadmap ligger vidareutveckling av applikationen. Planen framåt i närtid är alltså att få in fler komponenter och funktioner i appen för att möta konstruktörernas behov och önskemål, säger Carl-Philip Leissner.

Annonsinformation:

Axelerator AB är ett nystartat aktiebolag och techbolag som kommer sälja applikationen Axelerator samt tillhörande konsulttjänster. Är du nyfiken på applikationen?

Läs mer här.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@nyteknikgroup.se.