ANNONS

Tjänstepension för den som är egen företagare – det här bör du tänka på

Om du väljer att starta eget är det viktigt att komma ihåg att du inte bara ansvarar över dina uppdrag utan att du även behöver planera för pension och försäkringar på egen hand.

Publicerad

Idag är det allt vanligare att ingenjörer väljer att starta eget företag efter många år som anställda. AI Pension specialiserar sig på att hjälpa företagare till en livslång lön och tryggare tillvaro.

- Generellt är det lätt att man glömmer bort sin egen pension när man startar företag. Man har så mycket annat att tänka på, så pensionen brukar hamna lite i andra hand. När du driver eget har du dessutom troligtvis ingen att vända dig till som är expert på ämnet och kan ge råd. Vi kan tillhandahålla det stödet till mindre företag, och hjälpa till med att svara på frågor, förklara skatteregler och lägga en plan för pensionssparandet, säger Maritha Lindberg, VD på AI Pension.

Pension är uppdelad i tre delar, allmän pension, tjänstepension och eget sparande. Tjänstepensionen är viktigast för att påverka din framtida lön som pensionär, och som egen företagare är du ansvarig för den delen själv. Ju yngre du är och ju högre lön du har, desto större andel av din totala pension kommer att komma från din tjänstepension.

Viktigt att ta ut marknadsmässig lön

Många företagare tar idag ut för låg lön, och väljer istället att plocka ut pengar genom andra former som utdelning. Det är viktigt att tänka på att både den allmänna pensionen och sjukförsäkringen påverkas av den lön man tar ut, och att man därför bör säkerställa att man uppnår gränsen för den allmänna pensionen. Om du tar ut en lön motsvarande 42 000 kr per månad har du tillgång till maximal allmän pension och sociala förmåner så som sjukpenning.

- Våra grundråd till företagare brukar vara att ta ut en marknadsmässig lön och att tänka på försäkringstryggheten. Vissa företagare tänker att företaget i sig är en pensionsförsäkring, men vad händer om du blir sjuk och inte längre kan jobba? Vi skräddarsyr lösningar som skapar trygghet för varje individ, oavsett vad som händer i livet i övrigt, förklarar Mathias Lundberg, rådgivare AI Pension.

AI Pension kan sätta ihop skräddarsydda paket till egenföretagare och småbolag med anställda. Försäkringen anpassas efter företagets förutsättningar för att täcka in pensionssparande, upplägg för löneväxling och tilläggsförsäkringar för sjukdom, premiebefrielse och olycksfallsförsäkring. Lösningarna kan även anpassas individuellt för varje medarbetare på ett företag.

Planera för tjänstepension och försäkringar

När du sätter nivån för tjänstepension är det en god idé att utgå från minst det som anställda med kollektivavtal har, så att du inte får det sämre ställt som egen företagare än som anställd. Det brukar handla om att 10 – 15% av lönen ska gå till tjänstepension.

- Den vanligaste frågan vi får från företagare är hur mycket de ska spara och hur de bäst ska placera pengarna. Pension kan upplevas som krångligt eftersom svaren på även de mest grundläggande frågorna kan variera från person till person. Vårt jobb är att göra det här enkelt och lättbegripligt. Det är roligt att prata med en kund och se hur personen plötsligt börjar att förstå sin egen situation bättre, säger Mathias Lundberg.

Den som driver eget företag måste vara beredd att avstå en del av sin vinst eller lön för att avsätta till pension. Det är även viktigt att ha en plan för vad som sker om du blir långtidssjukskriven, drabbas av olycksfall eller dödsfall. För vissa är det viktigt med en försäkring för familjen, för att säkerställa att de får ekonomisk trygghet om man själv går bort.

Specifika regler gäller beroende på om du har aktiebolag, enskild firma eller handelsbolag. Det finns även förmåner att känna till för den som fortsätter att driva företag efter 65 års ålder. AI Pensions rådgivare fungerar som bollplank för frågor som rör ens framtida lön.

- I den här branschen finns det väldigt många småföretagare. Vi är bra att ta hand om dem och att förstå deras verksamhet och problematik, men även att lyssna på varje individuell persons situation. Eftersom vi är helt fokuserade på att hjälpa våra kunder försöker vi inte heller kränga på onödiga försäkringar för vår egen skull, utan det är alltid våra medlemmar som vi jobbar för. I kundundersökningar är det något som vi har förstått att våra befintliga kunder också uppskattar, den mänskliga kontakten. Att man kan ringa oss och få hjälp. Vi försöker jobba väldigt nära våra kunder, avslutar Maritha Lindberg.

Är du egen företagare och har frågor om tjänstepension och försäkringslösningar? AI Pension är en kundägd försäkringsförening för arkitekter och ingenjörer. Läs mer här.