ANNONS FRÅN SAFT BATTERIES

Sveriges batterikompetens samlas i Oskarshamn

Foto: Kristina Wirén

I Oskarshamn driver Saft den enda serietillverkande batterifabriken i Sverige. Nyligen vann bolaget sin största order någonsin – och växer nu i takt med framgångarna.

Publicerad Uppdaterad

Med sina 550 medarbetare är Safts verksamhet i Oskarshamn Sveriges batterinav. Verksamheten har resulterat i såväl ett omnämnande i Guinness rekordbok, för världens kraftfullaste batteri, som den jätteorder som nyligen lades från fotbolls-VM- nationen Qatar. Ordern, den största i bolagets historia, innefattar 144 000 battericeller för användning i fasta installationer i huvudstaden Dohas tunnelbanesystem. Vad ligger då bakom framgångarna? Bolagets svenska vd, Mari Kadowaki, menar att kompetensen är en avgörande faktor:

– Vi har egentligen alla kompetenser samlade på ett ställe vilket gör att vi snabbt kan driva utveckling och få feedback på det vi gör. Alla funktioner behövs. I batteriet ingår den mekaniska delen, elektriska och den kemiska. Allt ska optimeras så att det också går att producera i den tilltänkta takten. Det krävs med andra ord kompetens inom många olika områden.

Mikael Jonasson arbetar som konstruktör hos Saft på den produktionstekniska avdelningen. Även han menar att bredden i verksamheten är avgörande:

– I Sverige spänner verksamheten över hela livscykeln, från tillverkning till miljösmart återvinning. Vi tar in råmaterial, vi tillverkar aktiva material, vi har kemiska processer, vi tillverkar komponenterna där de kemiska ämnena läggs och vi utvecklar och tillverkar cellerna i sig. Vi har med andra ord ett väldigt högt förädlingsvärde i det vi gör.

Precis som den övriga industrin befinner sig batterimarknaden nu i en övergångsfas. I industri 4.0- landskapet kommer batterierna att vara smarta. De ska kunna bistå kunderna genom att ”tala om” sin status och hur de mår. Det innebär att Saft vill komplettera med ytterligare spetskompetens för att bredda inom det området.

Rikard Kärrbrant är utbildad inom kemivetenskap och arbetar som utvecklingsingenjör hos Saft. Han menar att de som söker sig hit kommer till en unik arbetsplats:

– Jag sitter ett tjugotal meter från vår fabrik. Det vi på utvecklingsavdelningen tänker ihop kommer ut i verkligheten som produkt alldeles här intill. För mig innebär det att jag får arbeta med både utveckling och vår produktion. Det är inte många andra företag som erbjuder den möjligheten.

För de som är nyfikna på Saft och på att arbeta med teknologi hos ett framtidsföretag på ostkusten är uppmaningen därför enkel, avslutar Mikael Jonasson:

– Har du rätt profil och är intresserad av oss, då är vi också intresserade av dig.

SAFT BATTERIES

Saft–koncernen är världsledande inom forskning, utveckling samt tillverkning av högteknologiska batterier för industri-, kommunikations-, rymd- och försvars-applikationer. I Oskarshamn finns centret för nickel-kadmium reservkrafts- och energi-lagringsbatterier. Här finns även en återvinningsanläggning som av insamlade gamla batterier tillverkar nya aktiva elektroder. Från den svenska östkusten levereras battericeller till mer än 100 länder. Läs mer på www.saftbatteries.com