ANNONS FRÅN LIDKÖPINGS KOMMUN

Svenska staden återuppfinner sig själv

Att förebygga miljöstörningar och att hushålla med naturresurserna är viktiga delar i kommunens utvecklingsprojekt, säger Måns Werner.
Emma Stifors, processingenjör på Lidköpings kommun.

Ny stadsdel, nytt reningsverk och unik råvattenbehandling för dricksvatten. Den västgötska staden Lidköping befinner sig just nu i en förvandlingsprocess där hållbar miljö står i fokus.

Publicerad Senast uppdaterad

Lidköping genomför just nu sitt största projekt och investering någonsin när ett nytt reningsverk ska ta form. Kommunen blir samtidigt först i landet med att använda Actiflo för råvattenbehandling av dricksvattnet.

– Reningsverket är det enskilt största projektet och med en investering på strax under 600 miljoner kronor även den största investeringen någonsin i kommunen.

Uppdraget är att vi ska bygga ett reningsverk som kan klara av eventuella framtida krav så som läkemedelsrening och fosforåterföring. Vi planerar för 50-70 år framåt, verket ska vara enkelt att bygga ut och tanken är att vi även ska kunna serva våra grannkommuner om behov skulle uppstå, säger Emma Stifors, processingenjör, involverad i projekten.

Att förebygga miljöstörningar, minimera risker och att hushålla med naturresurserna är viktiga delar i kommunens utvecklingsprojekt. Det menar Måns Werner som är förvaltningschef på samhällsbyggnad. I det stundande utbygget som ska ge kommunen en helt ny stadsdel, Hamnstaden, har ledorden varit extra betydelsefulla.

Målet är att återskapa kontakten mellan centrum och sjön Vänern där stadsdelen byggs på gammal industrimark. Däribland på porslinsfabriken Rörstrands gamla område. Första etappen innefattar bland annat ny hamnplan, strandpromenad, strandpark och 300 nya bostäder vid småbåtshamnen.

– Lidköpings äldsta del ligger på östra sidan om Lidan, vattendraget i staden, och är från 1400-talet. På andra sidan har vi 1600-talsstaden, och nu kommer Hamnstaden som representerar 2000-talet. Klimatförändringar har en påverkan på samhället med höga vattennivåer, skyfall och varmare klimat och det ställer krav på oss som kommun, säger Måns Werner och fortsätter:

– Sverige växer och urbaniseras och så även Lidköping som en av Skaraborgs två huvudorter. Kommunen bygger nu ut med många nya bostäder och offentlig service.

Just den kommunala sektorn är vad Måns Werner tror att man ska välja om man vill vara med och skapa framtidens Sverige.

– Det kommunala uppdraget har en annan dimension. Arbetet är fyllt med utmaningar och saker att ta sig an och det ger lust att gå till jobbet varje dag. Hos en kommun av Lidköpings storlek får du göra nya saker som du inte provat på förut och det är otroligt utvecklande. Och att kommunen har en viktig funktion är stimulerande. Ett exempel är att alla medborgare ska lita på att få rent vatten. Politikerna talar om visionen och vad man vill åstadkomma och vi som tjänstemän har i uppdrag att använda vår profession till att förverkliga visionerna, säger han.

Emma Stifors ser kommunen som en bra arbetsgivare på grund av den goda ekonomin och att det finns bra utvecklingsmöjligheter.

– Kommunen vill ligga i framkant så man arbetar och satsar mycket inför framtiden, vi strävar alltid efter att bli bättre. Det är ett flexibelt arbete och det händer mycket vilket är kul när man som jag vill vara med och forma framtiden. Lidköpings kommun är en stabil arbetsgivare som satsar på sina anställda och tänker långsiktigt, säger hon.

Kommunen är Lidköpings största arbetsgivare som just nu har flera rekryteringar på gång för ingenjörer. Läs mer här.

Om innehållet

Lidköpings kommun i Västergötland har drygt 39 000 invånare och ett vackert läge vid Vänerns södra strand.

Närheten till vattnet, Kållandsö med Läckö slott och berget Kinnekulle innebär natur- och fritidsupplevelser utöver det vanliga. Lidköping har en anrik historia.

Redan år 1446 fick Lidköping sina första kända stadsprivilegier, utfärdade av landets dåvarande kung, Kristoffer av Bayern.

På 1600-talet kom Magnus Gabriel De la Gardie att bli det direkta upphovet till våra dagars Lidköping.

Den här artikeln har skrivits för Lidköpings kommun av Borg & Owilli i samarbete med Brand Arena.

Brand Arena är mediebolaget Talentums avdelning som hjälper varumärken att nå ut med sina budskap i redaktionella miljöer.

I medieplattformen för native och branded content ingår varumärken som Affärsvärlden, Ny Teknik och Lag&Avtal och Dagens Media