ANNONS FRÅN VÄDERSTAD

Svenska innovationer revolutionerar jordbruket

Pontus Nordfeldt, Systems & Components manager på Väderstad. Foto: Väderstad

Det började med ett lantbrukpar som i början på 60-talet började utveckla egna maskiner. Idag är Väderstad en stor företagsgrupp som levererar högteknologiska lantbruksmaskiner i toppklass till kunder över hela världen.

Publicerad Uppdaterad

Det var i den lilla östgötska orten Väderstad som jordbrukarna Rune och Siw Stark 1962 grundade Väderstad AB för att utveckla maskiner som de själva behövde. I dag är Väderstad AB ett globalt företag med kunder och dotterbolag i Europa, Afrika och Nordamerika. Än idag jobbar man efter principen att alltid sätta bondens behov först.

– Vårt motto är att vi ska vara bondens partner för en enastående uppkomst. Målet är att kunna få så mycket avkastning som möjligt från jorden, och vi ska vara bondens förstahandsval för det, säger Pontus Nordfeldt, chef för system och komponenter på Väderstad.

För Väderstad har satsningen på innovation varit en viktig del i framgången. I början av nittiotalet lanserades såmaskinen Rapid som dubblerade såkapaciteten jämfört med konkurrenternas maskiner. 2012 kunde Väderstad än en gång dubblera hastigheten jämfört med övriga produkter på marknaden. Den här gången med precisionssåmaskinen Tempo som har en patenterad luftsystemsteknik.

I digitaliseringens tid har Väderstad fortsatt att vara ledande och nyskapande på marknaden. Bland annat med E-Control, ett iPad-baserat kontrollsystem.

– Vi var först i världen med att sätta in en iPad som styrskärm. Man får ett fantastiskt och unikt användargränssnitt för maskinen. Det är dessutom trådlös teknik vilket gör att man kan ta med styrskärmen ut ur hytten, säger Pontus Nordfeldt.

Deras senaste digitala innovation, SeedEye, kom förra året. Tack vare sensorer i utmatningssystemet kan SeedEye räkna och styra antalet frön som matas ut ur en såmaskin, istället för att styra på vikt för att avgöra mängden frön som behövs för en viss yta.

– Bonden bryr sig egentligen inte om vikten på fröna, det primära är att få ut rätt antal. Med SeedEye kan vi dels säkerställa att jordbrukaren inte behöver kalibrera systemet, eftersom systemet gör det automatiskt, dels kan man reglera antalet frön i realtid, säger Pontus Nordfeldt.

Familjen Stark är alltjämt ägare av Väderstad och är fortfarande aktiva och engagerade i arbetet. Något som har stärkt förtaget och gör att de har kunnat fortsätta utveckla revolutionerade innovationer, menar Pontus Nordfeldt:

– Jag tror att det är väldigt unikt. Det är en familj med en mission och en passion för innovation och bondens vardag, säger han och avslutar:

– Sen har vår närhet till kunderna också en stor betydelse. Det är mycket enklare att hitta nya lösningar om man verkligen förstår bondens vardag.

Om Väderstad:

Väderstad Group förser det moderna lantbruket med högeffektiva lantbruksmaskiner och metoder. Visionen är att bli världens ledande partner för enastående uppkomst genom fokus på innovation och global tillväxt. Koncernen är familjeägd och huvudkontoret ligger i Väderstad, Sverige. Väderstad Group finns representerat i 40 länder. År 2018 hade Väderstad Group 1 400 medarbetare och omsatte 3 miljarder kronor.

Läs mer på: www.vaderstad.com