ANNONS FRÅN STRÖMSTADS KOMMUN

Strömstad får en av världens största hybridfärjor

Foto: Colorline

Strömstad tar sina första kliv mot framtidsvisionen för 2030. Ett av stegen är förberedelserna inför den rekordstora hybridfärja som sätts i drift nästa år.

Publicerad Uppdaterad

Inom knappt elva år ska Strömstad vara en ”internationell småstad”, oberoende av fossila bränslen och ha en ren kustsjöklar och bra förbindelse till regioncentra i både Sverige och Norge. Det är några av framtidsmålen som kommunen nu tar fram förutsättningarna för.

En viktig sådan är färjeläget för den hybridfärja som ska gå mellan Strömstad och norska Sandefjord. Den blir Sveriges – och även en av världens – största. Redan nästa år sätts färjan i trafik.

– Den tar 2 000 passagerare och runt 400 fordon. Man beräknar att den kommer att transportera 1,4 miljoner resenärer per år. Det är extremt många och långt fler än vad färjorna som går från Göteborg tar, berättar tekniska förvaltningens chef Roland Kindslätt.

(MISSA INTE LEDIGA TJÄNSTER I STRÖMSTADS KOMMUN - SE LÄNKAR NEDAN)

Den 160 meter långa hybridfärjan sätter krav på hamnkapaciteten, vilket innebär att Strömstads kommun nu bygger om sitt färjeläge och rustar för den kommande trafiken.

Parallellt pågår flera andra byggnadsprojekt kopplade till de framtida behoven. Det största avloppsreningsverket byggs om för att vara klart under 2019. Utgångspunkten i bygget är att kunna lämna tillbaka vattnet till naturen i ”ursprungligt skick”; så som naturen gav det.

Exempel på kriterier för det nya reningsverket är att det ska klara hårdare reningskrav, vara energibesparande och ge förutsättningar till återföring av näringsämnen. En viktig del i det är att använda mindre kemikalier.

För medarbetarna på kommunen ger visionen om Strömstad år 2030, en extra meningsfullhet. De anställda ser praktiskt taget hur man steg för steg, lyckas närma sig målet om 16 000 medborgare. I en småstad som blir allt mer internationell, hållbar men med naturen och livskvaliteten i centrum.

Just nu söker Strömstad nyckelpersoner i kommunens framtidsresa. Det handlar om två personer som ska leda det strategiska arbetet inom bland annat hamnutveckling och VA-området, samt en Projektledare.

– Det är viktigt att få rätt personer till dessa tjänster för de kommer att vara en viktig del av den strategiska utvecklingen och den framtida utbyggnaden av Strömstads kommun, säger Roland Kindslätt.

Läs mer om tjänsterna här:

Verksamhetschef för gata, hamn och förråd

Verksamhetschef för VA, renhållning och fjärrvärme

Projektledare Tekniska förvaltningen