ANNONS FRÅN EKN

Steget ut på marknaden snabbare med EKN-garanti

Från Chalmers laboratorium till att ta steget ut på marknaden med en innovativ produkt för bilindustrin.

Publicerad Uppdaterad

RanLos har siktet inställt på att bli underleverantör till exporterande företag i fordonsbranschen och uppstartsresan går snabbt tack vare finansiering i ett tidigt skede. Ett stöd som möjliggjordes när Exportkreditnämnden, EKN, gick in och tog 80 procent av bankens kreditrisk.

Många innovativa företag känner nog igen sig. Efter åratal av forskning och produktutveckling är det dags att ta steget ut på marknaden. Det krävs kapital för att få igång den tillverkning som betalar sig först senare. Samtidigt är det svårt att få bankfinansiering för en produkt som inte riktigt finns. Det var i detta läge RanLos tog hjälp av EKNs garanti för innovativa företag som innebär att EKN tillsammans med Europeiska investeringsfonden (EIF) lyfter av 80 procent av bankens risk. För banken möjliggjorde det finansiering i ett tidigt skede.

TA REDA PÅ VAD EKN KAN GÖRA FÖR DITT FÖRETAG

– Att vi har fått kapital i det här skedet gör att vi kan hålla en hög takt och snabbare är på banan med att leverera vår produkt, säger Lars Granbom, vd RanLos. Alternativet var att vi ägare skulle gå in som borgenärer så det här är en betydligt bättre lösning.

RanLos affärsidé bygger på en mätmetod som uppfanns av den nu framlidne professorn Per-Simon Kildal på Chalmers för att testa kvaliteten på uppkopplade fordon och prylar. I ett Vinnova-finansierat FFI-projekt tillsammans med Volvo Cars, Volvo AB, RISE och Lunds tekniska universitet har de sedan utvecklat en mätutrustning som testar ett fordons uppkopplade signal, alltså den teknik som utgör grunden för de självkörande bilarna.

Lars Granbom kände förvisso till EKN sedan tidigare men i likhet med många andra visste han inte att även underleverantörer till exportföretag kan få stöttning.

– Det har varit en lätt och smidigt process att koppla på EKN. I november ansökte vi om deras garanti och i januari fick vi klartecken. Efter det har vår bank skött i stort sett alla kontakter med EKN, säger Lars Granbom.

– Fler underleverantörer borde få kännedom om den här möjligheten. Många småföretagare behöver vara lite om sig och kring sig för att driva verksamheten framåt, de kan precis som vi ha nytta av garantin.

Utöver RanLos ambition att bli underleverantör till exporterande svenska företag pågår ett försäljningsarbete mot fordonsindustrin i Japan och Korea. Förhoppningen är att 2019 blir genombrottsåret då de levererar större volymer och når nollresultat.

– Förutom att kapitalet gör att vi kan få igång tillverkningen ger det oss också en trovärdighet som gör det betydligt enklare att nå den utländska marknaden.

ÄR DITT FÖRETAG UNDERLEVERANTÖR? TA DEL AV EKN:s OLIKA FINANSIERINGSLÖSNINGAR