ANNONS FRÅN LULEÅ SCIENCE PARK

Starkt innovationssystem för teknikdrivna företag i Luleå

Talang attraherar talang – och det behöver nödvändigtvis inte handla om personer, det kan lika gärna vara företag. På Luleå Science Park samverkar näringsliv, akademi och offentligheten och tillsammans driver de framtidens innovation framåt. – Vi bidrar till att utveckla framtidens tillväxt och välfärd.

Publicerad Uppdaterad

– Att befinna sig i en så teknikstark miljö som hela tiden strävar framåt är inspirerande, säger Tore Johnsson, vd på Luleå Science Park.

Luleå Science Park är en av Sveriges största teknikparker. Här finns över 100 företag som mestadels verkar inom energi och IT – områden som generellt är starka i regionen med stora aktörer som Saab Technology, Ericsson Research och forskningsinstitutet RISE SICS North. Luleå Science Park ska ses som ett stöd och en landningsplats för företag och organisationer från hela regionen som verkar i gränslandet till något av universitetets forskningsområden.

– Vi har många IT-bolag i framkant hos oss och en stark startupmiljö såväl som närheten till Luleå tekniska universitet, säger Tore Johnsson.

Starkt innovationssystem bygger på samverkan
Är man del av Luleå Science Park hyr man lokaler av någon av fastighetsägarna och har då även tillgång till konferensrum och andra typer av resurser och erbjudanden. Beroende på vilka behov företagen har kan de få hjälp med allt från kunskapshöjande och inspirerande föreläsningar till rådgivning och någon som fungerar som bollplank. Samarbetspartners som Arctic Business Incubator, Go Business och rymdinkubatorn ESA BIC finns på plats, och affärsutvecklingsbolaget LTU Business är en viktig del i att stärka företagens konkurrenskraft – och universitetet såklart.

– Tillsammans bildar vi ett starkt innovationssystem i regionen. Det är företagen och entreprenörerna som är hjältarna men de behöver stöttning i form av miljö, inspiration och rådgivning, bland annat. Det kan vi ge dem, berättar Tore Johnsson.

Flera framgångsrika företag har börjat här
Många framgångsrika varumärken är, och har varit, del av Luleå Science Park under deras cirka trettio år långa verksamhet. Ett företag som är väldigt aktivt just nu är universitetsavknoppningen Behaviosec som tar fram IT-säkerhetslösningar genom så kallad beteendebiometri. Exeri som är ett av Sveriges mest intressanta startups och jobbar med positionering av defekter i elnätet finns även de på Luleå Science Park. Företaget Grepit är ett annat exempel som bland annat jobbar med inbyggda system. De håller just nu på att ta steget över Atlanten och i deras fall har Luleå Science Park agerat bollplank under processen.

Tekniken viktig i utvecklingen av välfärden
Tore Johnsson betonar att styrkan i att arbeta med akademin är att företagen är kunskapsintensiva och har medarbetare med hög utbildningsnivå. Det är dessa bolag som driver samhället, och tillväxten av samhällets välfärd, framåt:

– Teknikdriven innovation, såsom energieffektivitet, AI och machine learning, är framtiden för välfärdens utveckling. Det är där fokus kommer att ligga framöver, säger han och avslutar:

– Vi är en tekniktung science park och våra företag är i stor utsträckning med och utvecklar framtidens teknikinnovationer, så här kan vi bidra med mycket.

Om Luleå Science Park:

Luleå Science Park är en av Sveriges största teknikparker, med flera kontorsbyggnader och en lokalyta på mer än 20 000 kvadratmeter. Det finns en nära anknytning till Luleå tekniska universitet, LTU Business, Arctic Business Incubator och Go Business. I Luleå Science Park finns flera starka varumärken och här utvecklas och växer cirka 100 företag, främst inom IT och energi. Här kan företag börja med ett kontor på 10 kvadratmeter, växla till 100 kvadratmeter efter ett halvår och sedan ha ett eget hus inom ett år.