ANNONS FRÅN PHOENIX CONTACT

Standardisering och digitalisering är nyckeln till framgång

Kontrollskåpstillverkare står ständigt inför växande utmaningar - allt kortare leveranstider förväntas med bibehållen hög flexibilitet. Med COMPLETE line erbjuder Phoenix Contact ett system som består av tekniskt avancerade och samordnade hårdvaru- och programvaruprodukter, avsedda att optimera alla processer inom tillverkning av kontrollskåp.

Publicerad Uppdaterad

Ständigt ökande teknisk komplexitet, produktionsvolymer i stycktal, med kortare leveranstider, växande internationellt tryck från konkurrenter och på kostnader, en förändrad demografi med ökande brist på kompetens – tillverkare av kontrollskåpet är mer än bekanta med dessa utmaningar. Som på många andra områden har det även här blivit allt tydligare att utmaningar av denna storlek inte kan lösas med att genomföra enskilda åtgärder. Det är dags att göra en komplett översyn och ompröva sina processer helt och hållet.

Effektiv kommunikation är katalysatorn

För omfattande processoptimering är det helt avgörande att hela processkedjan undersöks, från den ursprungliga projektidén till idrifttagning inklusive alla interna områden, leverantörer och kunder. Kommunikation mellan alla inblandade områden och aktörer är avgörande. Även här erbjuder digitalisering oöverträffade möjligheter.

Nykonstruktion och vidareutveckling av existerande produkter börjar vanligtvis ta form ordentligt i den tidiga projektfasen. Detta är det avgörande ögonblicket i den övergripande processen - det är här som kursen sätts. Valet av de produkter som används bestämmer inte bara applikationens funktionalitet, utan påverkar också inköp, montering och idrifttagning.

Den mest inflytelserika förändringen i utvecklingsmiljön är effektiv användning av tillgängliga data, programvara och gränssnitt. Moderna CAE-planeringssystem som de som finns tillgängliga från t.ex. EPLAN, WSCAD och Zuken stöder elektrisk planering, dokumentation och dataöverföring - vilket påverkar alla efterföljande processteg.

Data är det nya guldet

Utan digitalt beskrivna produkter kan CAE-programvaran inte fungera effektivt. Det kan ta enorma ansträngningar att skaffa eller skapa dessa dataposter om det inte är möjligt att komma åt lagrade data när man utvecklar en ny produkt. Beroende på vilket system och vilken beräkningsmetod som används kan det kosta tusentals kronor att skapa stamdata för en ny komponent. För mer komplexa produkter som ett styrsystem kan det ta en hel arbetsdag eller mer att programmera enskilda CAE-makron.

Digital teknik kan dra nytta av leverantörer som tillhandahåller alla nödvändiga dataposter för nedladdning i standardiserad form som eCl@ss samt andra allmänt använda CAE-format. Detta minskar tiden som spenderas på efterforskning, skapande och underhåll av data från flera timmar eller till och med dagar till bara några minuter.
Efter elektrisk planering måste stycklistan och dokumentationen vara klar, utskriftsfiler måste skapas för märkning och produkterna måste beställas. Detta är så långt som de flesta CAE-systemens funktioner kan erbjuda - men med hjälp av standardiserade gränssnitt kan ytterligare uppgifter göras effektivt.

Planerings- och märkningsprogramvaran PROJECT complete från Phoenix Contact kontrollerar den skapade plintraden och kompletterar med nödvändiga tillbehör automatiskt och stöder skapandet av utskriftsfiler för kontrollskåpsmärkning.

Anslutningen till online butiken innebär att information om pris och leveranstid redan finns i planeringsprocessen och med bara några få klick slutförs grundläggande processteg mycket snabbare och fel undviks.

Lean upphandling och logistik

Phoenix Contact erbjuder också en tjänst som kommer att vara av intresse här: färdiga plintrader komplett bestyckade med den individuella funktion varje kund önskar och levereras som färdiga enheter - detta minskar kostnaderna för inköp, logistik och montering för tillverkaren av kontrollskåpet.

Även när olika affärs- och organisationsmodeller kräver olika produktionsprocesser känns tydligt också effekten av de beslut som fattas i utvecklingsstadiet. Även vid manuell tillverkning av mycket små volymer kan man dra nytta av möjligheterna med digitalisering när digitalt styrda arbetsstationer använder data från CAE-system för att snabbt och smidigt styra halvkvalificerade arbetare genom monteringsprocessen i kontrollskåpet.

Arbetsplats baserad på Pick-by-light som utvecklats av Ruhr-Universität Bochum och den laserpekar-styrda styrskåpsenheten från Blumenbecker GmbH & Co. KG lokaliserad i Nordrhein-Westfalen, Tyskland är bara två exempel på detta. Även här förekommer digital förberedelse alltid före automatisering.

Påverkan av standardiserade produkter

Kontrollskåpstillverkning 4.0 - ISW (Institute for Control Engineering of Machine Tools and Manufacturing Units) vid universitetet i Stuttgart gjorde en studie 2017 och rapporterade bland annat att hela 66 procent av den totala tiden för att tillverka ett kontrollskåp bestod av att ansluta produkter och hela 12 procent för märkning av kontrollskåpet. Bara dessa två moment illustrerar den höga optimeringspotentialen för välinformerat produktval och intelligent arbetsplatsdesign.

Snabb, verktygsfri anslutningsteknik gör att ledningar kan anslutas på rekordtid. När det gäller siffror, i ett genomsnittligt kontrollskåpskåp med 500 ledningar och 1000 anslutningar kan cirka två timmar och en kvart sparas med Push-in-anslutningsteknik istället för skruvanslutningar. Med processoptimering minskar kabelbearbetningsarbetet även med små automatiska enheter istället för konventionella handverktyg och sparar ytterligare två och en halv timme per 1000 kontakter.

Detsamma gäller även för märkning av kontrollskåpet.

Här påskyndas processoptimering, igångkörnings-, utskrifts- och markeringsprocessen om utskriftsdata redan genereras direkt från PROJECT complete som en del av utvecklingsarbetet och avvikelsen har minskats till ett minimum genom multipel användning av samma märkningsmaterial

Sammanfattning

Detta visar hur viktigt det är att ha en helhetssyn på den totala processen. Grunden för processoptimering läggs under utvecklingen när planeringssystem och produkter väljs. När den används effektivt under inköp, logistik och produktion så frigör standardisering och digitalisering potential av varierande storlek längs hela processkedjan vilket i sin helhet påskyndar den totala processen betydligt och minskar processkostnaderna.

/Håkan Öbrink, produktchef ICE Phoenix Contact AB Sverige

För mer information besök vår sajt