ANNONS FRÅN WAGO

Snabba ellösningar i Nordens högsta byggnad

En flexibel lösning som sparar både tid och arbetskraft. WAGO:s snabbkopplingslösningar installeras i Karlatornet, Göteborgs första skyskrapa som ska stå färdig 2024. – Snabbkopplingen besparar oss minst 50 procents arbetstid på det momentet, det är helt fantastiskt, säger Mikael Olsson, projektledare på Bravida.

Publicerad Uppdaterad

Bygget av Nordens högsta byggnad är i full gång. Karlatornet, som med sina 73 våningar och 245 meter blir en ny arkitektonisk stolthet i Göteborg, växer stegvis fram. För elinstallationerna i fastigheten svarar Bravida och snabbkopplingarna bakom väggarna kommer från WAGO.

Projektledaren Mikael Olsson har använt WAGO:s produkter så länge han kan minnas.

– Wago ligger i framkant med bra produkter, är innovativa och levererar alltid en bra support vilket är jätteuppskattat, berättar Mikael Olsson.

Snabbkopplingslösningen testade han första gången för fyra år sedan. Han ser bara fördelar och använder dem så ofta han kan.

– Många kan till en början tycka att de är dyra, men så fort jag hade testat insåg jag att det är precis tvärtom. De är dyrare i inköp men sparar in oerhört mycket arbetstid vilket kompenserar kostnaden så det blir billigare i långa loppet, berättar Mikael Olsson.

Karlatornet, som framför allt utgörs av moderna bostäder, blir en central del i Göteborgs nya hajpade område Karlastaden, i stadsdelen Lindholmen. Med WAGO:s elprodukter byggs dessutom energisparande lösningar in i fastigheten från början, liksom möjligheten att göra flexibla och individuella val längs vägen.

– I Karlatornet håller vi på att installera snabbkopplingslösningen i lägenhetskorridorerna och i hisshallarna och det har fungerat väldigt bra, säger Mikael Olsson.

Snabbkopplingslösningarna är flexibla och det är enkelt att komplettera med armaturer eller tryckknappar som man kommer på att man vill ha i efterhand. Den smidiga arbetsprocessen snabbkopplingarna medför sparar också montörerna från onda nackar och värk.

– Hade vi inte använt oss av WAGO:s produkter hade montörerna behövt borra i betong, sätta upp massor av dosor, stå på stegar, dra kablar och så vidare. Nu slipper vi alla dessa moment och kan enkelt sätta upp en dosa på väggen, dra en kabel medsnabbanslutning och sen är det i princip klart, så det klart att det är en arbetsmiljövinst också.

Snabbkopplingslösningen innefattar även sensorer som dimrar armaturerna när det inte är någon rörelse i rummet.

– Sensorerna sparar mycket energi och blir på så sätt även energisnåla och hållbara. En sådan lösning är ju perfekt i byggnader som Karlatornet där människor kommer och går och lyset inte behöver vara max hela tiden. 
Läs mer om WAGO.

Karlatornet

Titel: Projektledare på Bravida

Yrkesbakgrund: Elektriker

WAGO för mig: Enkel och smidig tidsbesparing

  • Karlatornet planeras stå färdigt under 2024
  • Med sina 245 meter blir det Nordens högsta byggnad
  • Karlatornet är en del av Karlastaden som byggs upp under hela 2020-talet
  • Karlastaden tillhör stadsdelen Lindholmen i Göteborg
  • Hela området planeras vara klart 2026 och kommer innehålla cirka 2000 bostäder, hotell, kontor, butiker och restauranger fördelat på åtta kvarter