ANNONS FRÅN WEIDMÜLLER

Smart energimätning för större lönsamhet

Industrier har idag krav på sig att minimera energiförbrukningen. Faktorer som utrustning men även luft och ljus styr den totala energiåtgången. Med hjälp av ett energimätningssystem kan man få bättre kontroll och effektivare processer.

Publicerad Uppdaterad

– Weidmüller har nyligen lanserat ett system för mätning och övervakning av energiförbrukning. Syftet med systemet är att kunderna ska få en bättre överblick över sin elförbrukning och därigenom bli mer kostnadseffektiva, säger Jonas Dahlén, Industry Manager Energy på Weidmüller.

Weidmüllers hårdvaru- och mjukvarulösningar möjliggör insamling av processdata för analys. Exempelvis kan man jämföra två industrier mot varandra och få statistik över den dagliga eller månatliga förbrukningen för varje process. Utifrån informationen går det sedan att dra slutsatser om vilka åtgärder man bör ta för att minska energiförbrukningen.

– Det första vi gör är att titta på vad kunden verkligen behöver. En del är redo att ta hela steget mot ett komplett energimätningssystem, andra inte. Fördelen med våra system är att de är skalbara vilket gör att vi kan hitta rätt energilösningar för kundens specifika behov, oavsett om det gäller ställverk och maskiner eller hela anläggningar, fortsätter Jonas Dahlén.

Ett industriföretag betalar el enligt den beräknade förbrukningen som man uppgett i avtalet till elbolaget, allt utöver det kostar i regel betydligt mer. För att undvika höga elkostnader strävar många industrier efter att optimera sina processer för att få ett lägre och jämnare energiflöde.

– Ibland räcker det med att programmera om start- och stopptider för maskiner. I andra fall kan energiboven ha att göra med omodern och energikrävande utrustning.

Weidmüllers energilösningar är även förbyggande genom att man via den insamlade informationen kan förutspå om exempelvis en maskin är på väg att gå sönder, vilket ökar chanserna att åtgärda felet innan olyckan är framme. Jonas poängterar att ett avbrott i en anläggning kan bli väldigt kostsamt för ett bolag.

– En stor del av den utrustning som finns inom industrin idag kan kommunicera med varandra och ge värdefull information om hur de fungerar. Men tyvärr har man inom branschen varit ganska dålig på att dra nytta av möjligheterna, det är något vi arbetar för att förändra, avslutar Jonas Dahlén.

Om Weidmüller

Som erfarna experter hjälper vi våra kunder över hela världen med produkter, lösningar och tjänster i industriell miljö för kraft, signal och data. Vi utvecklar kontinuerligt innovativa, hållbara och praktiska lösningar för kundernas individuella behov.

Weidmüllerkoncernen har produktionsanläggningar, försäljningsbolag och representanter i mer än 80 länder. Under 2017 uppnådde Weidmüller en försäljning på 740 miljoner euro med 4 700 anställda.

Läs mer här