ANNONS FRÅN INGENJÖRSFÖRDOMAR

Slår hål på myterna – så är Klarnas kodare

Nördiga intressen, Silicon Valley-komplex och kläder köpta av mamma – det är några av fördomarna Kim Öberg från Klarna får svara på i Ingenjörsfördomar.

Publicerad Uppdaterad

Få yrkesgrupper har nog lika mycket fördomar riktade mot sig som kodare, men vad stämmer egentligen? Det vill journalisten, och Sveriges kanske bästa fördomsmakare, Emil Persson ta reda på i Youtube-serien ”Ingenjörsfördomar”. För att få svar på sina funderingar har han bjudit in ingenjörer från några av Sveriges största arbetsgivare för att testa sina egna fördomar.

I det senaste avsnittet är det Kim Öberg, Senior Software Engineer på Klarna, som gästar studion. Hon får bland annat bemöta Emils fördom att Klarna har lite av ett Silicon Valley-komplex, och att de vill att kontoret ska efterlikna tech-jättarnas kontor i Kalifornien.

– Jag tror att det finns en dos sanning i det påståendet, det finns nog inte ett enda hajpat tech-företag i Stockholm som inte har lite av en ”wannabe-Google” vibe, svarar Kim Öberg i avsnittet.

Se hela avsnittet här

Viktigt att kunna påverka arbetsuppgifterna

Själv anser hon att det inte är kontoret som är det viktigaste hos en arbetsgivare. Istället lyfter hon fram andra aspekter, såsom förmåner och självständighet.

– Det är rätt vanligt att du som kodare får uppgifter utan att du får en chans att påverka vad det är du arbetar med – det skulle inte fungera för mig där jag befinner mig nu i min karriär. Jag vill ha möjlighet att påverka vad jag utvecklar, och varför jag gör det. Det får jag på Klarna, säger Kim Öberg.

Nördhumor på kontoret

Många IT-yrken och framförallt kodare förknippas ofta med ett starkt intresse för science fiction. Något som Emil Persson tar vara på, och får medhåll från Kim Öberg. Star Wars-figurer förekommer frekvent på skrivborden, och visst har kodarteamen sina egna nördiga interna teamnamn.

– Ja! Alla team har ett professionellt namn kopplat till vad de gör, och ett informellt som de får välja själva. Mitt team heter informellt ”Dusk Stalkers”, en referens till datorspelet World of Warcraft. Jag känner att jag kryssar i alla fördomsboxar här, skrattar Kim Öberg i Ingenjörsfördomar.

Emil Persson har också fördomar om Kims kollegor, och undrar om det egentligen inte är så att det är deras mammor som köper deras kläder.

– Haha, jag hoppas verkligen att det inte är sant. Däremot är det nog många som skulle kunna klä sig enbart i ”merch-tröjor” från konferenser eller andra tech-event och aldrig behöva köpa andra tröjor.

Klarnas avsnitt av Ingenjörsfördomar finns nu på Youtube och nya avsnitt släpps varje vecka. Se hela avsnittet, som är på engelska, med Kim Öberg här.

Annonsinformation

Ingenjörsfördomar är webbserien som låter Sveriges största arbetsgivare för ingenjörer slå hål på – eller bekräfta – fördomarna om deras bransch och ingenjörerna som arbetar i den. Programledare är Emil Persson som bland annat driver den populära podcasten Fördomspodden. Ingenjörsfördomar produceras av contentbyrån Borg Owilli. Det här avsnittet är ett betalt samarbete med Klarna.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se