ANNONS FRÅN INGENJÖRSFÖRDOMAR

Skanska först ut att bemöta ingenjörsfördomar

Offras ingenjörslärlingar på bortförklaringarnas altare och träffade Skanskas vd sin fru via ett Exceldokument? Det är några av fördomarna i första avsnittet av webbserien Ingenjörsfördomar.

Publicerad Uppdaterad

Det är väldigt lätt att ha fördomar om yrken, branscher, företag och människorna som arbetar där. Kanske inte minst om ingenjörer. För en utomstående kan de ibland te sig som ett märkligt släkte, men hur ligger det egentligen till? Det vill den nya webbserien Ingenjörsfördomar ta reda på. I sju avsnitt under våren och sommaren ställer programledaren Emil Persson (Fördomspodden) sina fördomar om ingenjörer, till ingenjörer från några av landets största ingenjörsföretag.

Först ut att grillas i den nya webbserien Ingenjörsfördomar är Skanskas vd Gunnar Hagman. Han har själv en lång bakgrund som ingenjör på Skanska innan han tillträdde som vd under 2016. Fördomarna han får bemöta slår både högt och lågt. Bland annat har Emil Persson fördomen att trots att ingen fortfarande vet hur det gick till så träffade Gunnar Hagman inte sin fru på krogen, utan via ett Exceldokument.

– Haha, nej det stämmer inte. Hur skulle det ha gått till, skrattar Gunnar Hagman i avsnittet. Samtidigt som han får erkänna att han älskar Excel.

Se hela avsnittet med Gunnar Hagman här.

Bättre rekryteringar i dag

Andra fördomar handlar om branschen i stort. Emil Persson undrar om det inte är så att de nyexaminerade ingenjörslärlingarna offras på bortförklaringarnas altare när mer seniora tjänstemän vill rädda sitt eget skinn.

– Det var faktiskt lite så när jag började. Man kan ju skratta åt det nu i efterhand men då var det lite ”sink or swim”. Man tänkte att ”vi tar in tio och två–tre kanske blir kvar”. I dag är vi mycket mer noga med att rekrytera rätt från början och att de som kommer till Skanska ska känna sig välkomna och få en chans att utvecklas hos oss.

Mansdominerad bransch

Gunnar Hagman får också bemöta det faktum att byggbranschen är mansdominerad och han passar då på att visa på den positiva utvecklingen.

– Ska man generalisera är det omkring 15–20 procent kvinnor i hela branschen, lite mer i Skanska kan glädja dig med. Bland de som utför det faktiska hantverket är det tyvärr bara 1–2 procent, och det är vi ju inte nöjda med. Men, bland tjänstemännen som arbetar på våra kontor är det betydligt högre andel. Tar vi våra regionchefer, som är en ganska hög chefsposition, är det runt 30 procent som är kvinnor i dag. Bara för 5–6 år sedan var den siffran noll. Där har vi gjort framsteg som vi faktiskt är nöjda med.

Skanskas avsnitt av Ingenjörsfördomar finns nu på Youtube och nya avsnitt släpps varje vecka. Se hela avsnittet med Gunnar Hagman här.

Annosninformation

Ingenjörsfördomar är webbserien som låter Sveriges största arbetsgivare för ingenjörer slå hål på – eller bekräfta – fördomarna om deras bransch och ingenjörerna som arbetar i den. Programledare är Emil Persson som bland annat driver den populära podcasten Fördomspodden. Ingenjörsfördomar produceras av contentbyrån Borg Owilli. Det här avsnittet är ett betalt samarbete med Skanska.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@nyteknikgroup.se.