ANNONS FRÅN SILEX MICROSYSTEMS

Silex söker ingenjörer för att stötta expansionen i Kina

Bilden föreställer Silex fabrik i Kina.
Edvard Kälvesten, vd för Silex.

Silex Microsystems är ett världsledande MEMS foundry och befinner sig just nu i en högexpansiv fas med en planerad volymproduktionsanläggning i Peking.

Publicerad Uppdaterad

Vid den nya fabriken kommer det svenska företaget att fokusera på högvolymprodukter till mobiltelefoner och tillverkning av sensorer för ”internet of things”. Inför expansionen söker Silex nu ett 10-tal ingenjörer som vill vara med och bygga upp verksamheten i Kina och axla en central roll i samarbetet med huvudfabriken i Sverige.

- Silex är ett av Sveriges mest högteknologiska företag. Vi har redan världens största MEMS-fabrik och expanderar nu till Kina som är ett framtidsland när det kommer till tillverkning. Det är en spännande tid för alla på bolaget, säger Edvard Kälvesten, VD på Silex.

Silex Microsystems tillverkar mekaniska och elektriska system i mikroskala som byggs i form av chip, så kallad MEMS. MEMS-tekniken möjliggör tillverkning av små kiselchip som kan användas i mobiltelefoner, datorer, maskiner och medicinsk utrustning, och även i form av trycksensorer som kan föras in i blodomloppet på en människa. Företaget grundades år 2000 och idag jobbar man med ett 80-tal kunder med en egen fab i Järfälla och kontor i USA med runt 150 anställda.

Silex är ett renodlat MEMS foundry och tillverkar produkter åt kunder inom en rad olika branscher så som industri, telekom och medicinteknik. Idag jobbar man med tre av världens tio största bolag.

- Idag har vi sensorer överallt; i bilar, hus, maskiner. Det kommer ännu mer nu också i mobiltelefoner som är en snabbt växande konsumentprodukt. Vid vår nya fabrik i Kina kommer vi att kunna tillverka högre volymer till växande branscher, medan Sverigefabriken fortsätter fokusera på produkter av mindre volymer, t.ex. komponenter till bilar och inom medicinteknik, förklarar Edvard Kälvesten.

På den kinesiska marknaden görs det idag en generell satsning på sensorer för internet of things. Silex blev uppköpta av ett kinesiskt bolag år 2015 och fokus framåt är nu på att öka produktionsvolymen och bygga en volymproduktionsanläggning i Peking där mer högvolymprodukter ska tillverkas för att öka företagets konkurrenskraft.

- Vi vill fortsätta utveckla ny teknologi och öka våra volymer. Vårt mål är att kopiera fabriken i Sverige och sätta upp en flera gånger större anläggning i Kina. Till den uppgiften söker vi ett 10-tal svenska ingenjörer som vill vara med och forma verksamheten vid den kinesiska fabriken, berättar Edvard Kälvesten.

Edvard Kälvesten är grundare av Silex och har själv över 25 års erfarenhet från MEMS-industrin. Han har sett branschen utvecklas, med en stadig tillväxt år för år. Idag finns det bara ett antal aktörer på marknaden, men flera stora spelare förväntas satsa på MEMS-teknik framåt. Därför är det också strategiskt viktigt för Silex att nu börja satsa mer på högvolymsproduktion på den kinesiska marknaden. 

- Sverige har erkänt duktiga ingenjörer, och som svenskt företag vill vi ta tillvara på det. Målet är att det här nya ingenjörsteamet ska få vara med och träna upp nästa generations ingenjörer på plats i fabriken i Kina, förklarar Edvard Kälvesten.

Ingenjörsteamet kommer att spendera första året på Silex i Järfälla för att lära sig grunderna inom MEMS-tillverkning, både i Silex moderna renrumsfab samt hos utrustningsleverantörer. Därefter väntar två år på plats i Peking där målet blir att starta upp verksamheten i Kina med en fungerande tillverkningsprocess tillsammans med ett lokalt team ingenjörer.

Parallellt med de svenska ingenjörerna kommer ett team kinesiska ingenjörer att tränas på plats i Sverige för att sedan vara med och starta den nya fabriken i Kina. Edvard Kälvesten förklarar att det finns en styrka i att träna svenska och kinesiska ingenjörer tillsammans för att på så vis kunna etablera bra rutiner och team. Ett mål är att den svenska affärskulturen ska finnas på fabriken även i Kina.

- Det här är en fantastisk chans och något jag själv garanterat hade gjort om möjligheten funnits i början på min karriär. Är du en flexibel ingenjör, lite äventyrslysten och vill göra något häftigt i utlandet i några år på en marknad som växer snabbt så är det här något för dig. Efter två år i Peking kommer ingenjörerna själva få bestämma om de vill vara kvar i Kina, börja jobba på fabriken i Järfälla eller vid ett av våra kontor i USA. Det är början på en internationell karriär, helt klart, avslutar Edvard Kälvesten.

Är du ingenjör och vill vara en del av Silex expansion till Kina? Läs mer om tjänsterna här.