ANNONS FRÅN MITSUBISHI ELECTRIC

Samarbete nyckeln till flexibla digitala lösningar

Lars Celano är teknisk chef på Mitsubishi Electric.

Genom att samarbeta med andra storföretag, i form av det globala nätverket e-Factory Alliance, kan Mitsubishi Electric erbjuda sina kunder optimerade lösningar som möjliggör deras digitala transformation.

Publicerad Uppdaterad

Liksom för alla andra stora automationsföretag är det här med digitalisering ingenting nytt för Mitsubishi Electric som kört Industri 4.0, som är ett Europeiskt samlingsbegrepp för den fjärde industriella revolutionen, i sina fabriker i Japan under många år.

För att på bästa sätt kunna stödja sina kunder i deras digitala transformation har företaget utvecklat konceptet e-Factory där det globala nätverket e-Factory Alliance ingår, som består av tillverkare av industriella komponenter samt specialiserade systemintegratörer och mjukvaruleverantörer.

– Har vi inte själva en viss produkt vänder vi oss alltid till ett annat globalt företag som har den produkt vår kund efterfrågar och skriver ett samarbetsavtal. På så sätt kan vi alltid erbjuda våra kunder flexibla och optimerade lösningar, säger Lars Celano, teknisk chef på Mitsubishi Electric och tillägger:

– Vi har till exempel valt att för tillfället inte erbjuda egna molntjänster utan har istället interface mot  andra företags moln som till exempel SAP Hana eller Amazon. Streckkodsläsare är ett annat exempel på en produkt där vi gjort ett interface i våra produkter mot ett bolag som är ledande inom just det området.

Det är inte alltid enkelt att vara kund och bli presenterad olika lösningar och synsätt på hur Industri 4.0 bör implementeras. Alla företag vinklar givetvis information och tillvägagångssätt för digitalisering så att deras produkter och tjänster skall vara mest attraktiva, med allt från delar av processen till ett komplett helhetskoncept.

– Vi anser dock att det är mycket bättre att samarbeta istället för att konkurrera med företag som antagligen ändå alltid kommer vara bättre än vi någonsin skulle bli om vi försökte göra samma sak, säger han och fortsätter:

– Ett bra exempel på styrkan med e-Factory Alliance finns på Mitsubishi HiTec Paper Europe GmbH i Bielefeld i Tyskland. Där har ett mer holistiskt tillvägagångssätt för prediktivt underhåll uppnåtts genom att implementera en Smart Condition Monitoring-lösning för vibrationsanalys av motorer som utvecklats i samarbete med FAG Schaeffler.