ANNONS FRÅN SVENSK KÄRNBRÄNSLEHANTERING AB

Säker förvaring i hundratusen år

Johan Hedlund, chef för projektverksamheten på SKB. Foto: Mikael Wallerstedt

SKB arbetar med ett av Sveriges största miljöskydds-projekt. Uppdraget är att ta hand om allt radioaktivt avfall efter många års elproduktion. Och slutförvaringen måste vara säker – så länge som i hundratusen år.

Publicerad Uppdaterad

Efter fyrtio års forskning har Svensk Kärnbränslehantering – SKB – utvecklat en metod för att ta hand om det använda kärnbränslet från de svenska kärnkraftverken. Slutförvaret som planeras i Östhammar blir ett av de största infrastrukturprojekt som har genomförts i Sverige. SKB har även planer för en inkapslingsanläggning och en större utbyggnad av ett befintligt förvar för låg- och medelaktivt avfall. Detta innebär investeringar på 19 miljarder kronor som kommer att engagera runt 1500 personer, där SKB kommer att stå för ett hundratal intressanta rekryteringar.

– Expertmyndigheten har sagt ja. Det slutgiltiga beslutet ligger nu på regeringens bord och vi hoppas på ett regeringsbeslut så snart som möjligt, säger Johan Hedlund, chef för projektverksamheten på SKB.

Det enorma bygg- och infrastrukturprojektet ska genomföras både ovan och under mark och förhoppningen är att sätta borren i marken år 2023.

– Vi ska borra oss ner i berget och driva en ramp ner på 500 meters djup. Det innebär att vi anlägger en tunnel genom mekanisk brytning som är fem kilometer lång. Uppförandet av förvaret kommer ta ungefär tio år, därefter kommer vi ha en kontinuerlig drift som inkluderar fortsatta bergarbeten under 50 år under mark, säger Johan Hedlund.

Men i väntan på regeringsbeslutet är man redan nu i färd med flera förberedande byggprojekt. Vägar, avlopp och fiber ska komma på plats och vissa byggnader är i direkt planeringsfas som till exempel byggplatskontor.

– Det här är ett helt unikt projekt där vi samarbetar med Finland. En sak som kittlar hos många är perspektivet. Slutförvaringen ska hålla i hundratusen år.

Inom en snar framtid kommer SKB att behöva rekrytera en stor bredd av kompetenser på ingenjörssidan samt beställarkompetens för berg och bygg, installation och maskiner. Fokus ligger nu på en kompetent beställare och byggherresorganisation.

– Det kommer att krävas många olika specialistkompetenser samt roller inom projektledning, teknik, upphandling, miljö och logistik, säger Johan Hedlund.

Parallellt med detta utmanande byggprojekt kommer det att uppföras ett tjugotal byggnader ovan mark som till exempel ventilationsbyggnader, verkstäder, personalhissar och berglaststationer.

– Det är ett mycket annorlunda byggprojekt. Även byggnaderna har en unik karaktär. Vi har en stor produktionsbyggnad med en bentonitpressutrustning som väger 200 ton – tänk dig armeringen i en sådan. Och hur bygger man strålskydd och metertjocka betongväggar på bästa sätt? Jag tror att många är lockade av att jobba med unika byggprojekt och tekniska lösningar som ska vara säkra i över hundratusen år, avslutar Johan Hedlund.

Passa även på att lyssna på karriärpodcasten Work at X, där gästas Elin Häggberg av Jessica Palmqvist från Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB. I podcasten pratar de bland annat om SKB:s speciella uppdrag, nämligen slutförvaringen av använt kärnbränsle och annat kärnavfall.

Lyssna på avsnittet här!

Annonsinformation:

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) arbetar med ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt. SKB:s uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Det ska göras på ett säkert sätt för både människor och miljö. SKB finns på tre platser i Sverige. Huvudkontoret ligger i Solna. I Forsmark finns Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, och här planerar SKB att bygga Kärnbränsleförvaret. I Oskarshamn finns bland annat mellanlagret Clab och SKB:s forskningslaboratorier.

Läs mer här: www.skb.se

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@nyteknikgroup.se.