ANNONS FRÅN BECKHOFF

Så tar de bilder med nanosekundsprecision

Stefan Alm, applikationsingenjör och Daniel Jovanovski, applikationsingenjör på Beckhoff.

Bildbehandling inom maskinteknik är viktigt för att bland annat säkerställa kvalitet. Nu vill automationsjätten Beckhoff dessutom underlätta bildbehandling genom att integrera kameror med det övriga systemet.

Publicerad Uppdaterad

Beckhoffs slogan är ”New automation technology”. Detta lever bolaget minst sagt upp till när de nu rullar ut TwinCAT Vision – en mjukvara som integrerar kameror i en maskin eller produktionscell för att utföra olika slags uppgifter.

– Det kan exempelvis vara kvalitetskontroll, reglering, igenkänning av mönster och mätning. Du kan alltså ta en bild och utifrån den bestämma bredd, höjd, vad det är för slags objekt och format. Kameran kan också hjälpa dig att sortera ut och positionsbestämma saker och ting, säger Daniel Jovanovski, applikationsingenjör på Beckhoff, och tillägger:

– På ett sätt kan man säga att man förser maskinen med ögon eller gör kameran till en intelligent sensor.

Traditionellt sett har kameror levt sitt eget liv, men tack vare att Beckhoff har integrerat kamerorna genom sin mjukvara medföljer många tekniska fördelar.

– Vanligtvis tar en kamera mängder med bilder så snabbt den kan och skickar vidare till analys, men du vet inte när bilden togs, och oftast vill du ha bättre precision och veta när bilden är tagen. Eftersom vi har integrerat TwinCAT Vision med resten av systemet möjliggörs en synkronisering där du kan ta en bild med nanosekundsprecision, säger Stefan Alm, applikationsingenjör på Beckhoff.

– Man pratar ibland om datakonsistens, det vill säga att all information är samstämmig och inte motsägelsefull. I och med vår lösning blir datakonsistensen mycket hög – du kan ta en bild och samtidigt låsa andra viktiga värden, säger Daniel Jovanovski.

Tidigare har visualiseringslösningar inom automation och maskinteknik utvecklats av externa parter, något som krävt en högnivåprogrammerare. Detta har nu Beckhoff ändrat på genom att lyfta in TwinCAT Vision i en PLC-miljö.

– Nu kan PLC-programmerare programmera visionsapplikationer med det språk som han eller hon behärskar i en miljö som de känner igen sig i. Det räcker med att lägga till ett bibliotek med de funktioner och funktionsblock som behövs för att ta en bild. Sedan är det givetvis mer än programmering som krävs, till exempel belysning samt val av kamera och optik, säger Stefan Alm. Beckhoff ska också vid ett senare tillfälle lansera Twin- CAT Vision till högnivåspråk som C++.

– Det kommer leda till att programmerare som är specialiserade på olika programmeringsspråk kan arbeta i samma integrerade miljö, avslutar Daniel Jovanovski.

FAKTA:

Beckhoff Automation levererar öppna automationsprodukter baserade på beprövad teknik som gör att kunder kan implementera dem i avancerade system snabbare och till en lägre totalkostnad än traditionella PLC- och MotionControl-system. Beckhoffs ”New Automation Technology”-filosofi står för universella och öppna styr- och automationslösningar. Beckhoff kan idag ge sina kunder ett fullt utbud av produkter inom både hårdvaru- eller mjukvarubaserade styrsystem.

För mer information: www.beckhoff.com