ANNONS FRÅN FLEXLINK

Så ökade Pågen sin kapacitet – och kvalitet

Inget slår smaken och doften av nybakat bröd och dagsfärskt bröd säljer alltid bäst. Men, då dagsfärskt bröd måste bakas och levereras samma dag utgör det en stor utmaning för bagerier. Så här lyckades Pågen öka både sin kapacitet och sin produktivitet.

Publicerad Uppdaterad

Pågen är Sveriges ledande bageriföretag. Ett familjeföretag grundat redan 1878 som i dag kombinerar genuint hantverk med modern produktionsteknik vid två stora bagerier i Malmö och Göteborg. De producerar mer än 60 typer av bröd och bakverk som säljs i 25 länder, ungefär 2.2 miljoner produkter per vecka och bageri.

När Pågen bestämde sig för att öka försäljningen av de eftertraktade dagsfärska bröden behövde de utöka sin produktionskapacitet. För att kunna möta efterfrågan var de tvungna att expandera maskinparken i packningsavdelningen med 20 procent, men i de befintliga lokalerna var det fullt. Dessutom behövde de nya maskinerna installeras – utan att påverka den pågående produktionen.

Kapacitetsökning och högre produktkvalitet

Pågen gjorde en ny layout av packavdelningen vilket frigav utrymme för 20 procent fler maskiner på den befintliga ytan. FlexLink såg sedan till att alla produkter transporterades från bagerier till förpackningslinjerna med det modulära transportörsystem WLX.

Med de gamla transportörerna hände det att limpor hamnade snett och fastnade, eller skivades på fel sätt.

– Tack vare WLX-transportörens skonsamma hantering av bröden har vi inte längre det problemet. Detsamma gäller problemet med limpor som faller av transportörer. Tack vare den flexibla designen i det modulära WLX-systemet har vi nu en mer exakt utformning av transportbanden – något som möjliggjort en kapacitetsökning och en högre produktkvalitet, säger Magnus person, projektledare på Pågen.

Bättre säkerhet och mindre underhållsbehov

En ren och hygienisk produktionsmiljö är i dag viktigare än någonsin och WLX-systemet sätter en ny standard för renlighet och rengöringsprocessen i matindustrin.

För Pågen innebär den enklare och mer hygieniska transportördesignen inte bara lättare rengöring och kortare driftstopp, utan också bättre säkerhet. Personalen utsätts för färre tunga lyft, lägre bullernivåer och har fått en mer ergonomisk arbetsmiljö.

– Det nya systemet kräver mindre underhåll och är mer lätthanterligt. Tidigare behövde vi ta in specialister för att exempelvis justera transportörernas hastighet. I dag kan det göras av våra egna maskinoperatörer, säger Magnus Persson.

Kan anpassa transportörerna över tid

Installationen av Pågens ombyggda produktionssystem gjordes i flera etapper under totalt 18 månader. FlexLink installerade de nya transportörerna samtidigt som kapaciteten på de befintliga linjerna maximerades för att minimera produktionsförlusterna.

Den standardiserade modulära designen i WLX-systemet gör uppstartstiden avsevärt kortare. Det ger även Pågen möjligheten att utöka och anpassa transportörerna över tid, vilket ger en effektivare och mer mångsidig produktion.

Annonsinformation:

FlexLink är branschledande inom materialflödeslösningar. I nära samarbete med kunder över hela världen tillhandahåller de industrin innovativa, optimerade lösningar för problemfri drift. FlexLink är en del av Coesia, en innovationsbaserad grupp bestående av 21 företag som är specialiserade på automatiserade maskiner och industriella processlösningar.

Läs mer om FlexLink här.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@almatalent.se.