ANNONS FRÅN FLEXLINK

Så möter de utmaningar i livsmedelstillverkning

På FlexLink utvecklas ständigt nya och innovativa lösningar för livsmedelsproduktion – en industri som har höga krav på både effektivitet och hygien. Vid tillverkning av bageriprodukter krävs speciellt smarta tillvägagångssätt – och här ligger bolaget ständigt i framkant.

Publicerad Uppdaterad

Livsmedelproduktion liknar i mångt och mycket annan industriell tillverkning. Effektiviteten i produktionslinjen och säkerheten för operatörerna måste vara hög – och kvaliteten får inte tummas på. Med just livsmedel behöver dock ytterligare en aspekt tas hänsyn till: hygienen.

En säker livsmedelsproduktion innebär att minimera risken för såväl kontaminering och bakterietillväxt som för olyckor. Med nästan fyrtio års erfarenhet av att leverera automationslösningar för produktionslinjer har företaget FlexLink bred kompetens på området.

– Hygien och rengöring är såklart helt avgörande i utformningen av våra lösningar, och att ta vara på ny teknik för att effektivisera produktionslinjen, säger Kai Renken som arbetar på FlexLinks FoodTech-division.

Flexlink har nyligen också tagit fram en så kallad kollaborativ robotlösning som till viss del kan ersätta operatörer på golvet i fabrikerna.

– Istället för att operatörerna monotont flyttar tunga lådor från bandet till pallar kan roboten göra det. Robotlösningen kan arbeta sida vid sida med operatörerna utan att utsätta dem för fara och möjliggör för personalen anta nya, mer värdefulla arbetsuppgifter, förklarar Kai Renken.

Kai Renken arbetar med affärsutveckling på FlexLinks Tysklandskontor, men i början av sitt yrkesliv var han faktiskt bagare – något som kommer väl till pass i hans arbete eftersom bageriprodukter är ett av områdena han arbetar med.

– Bakning innebär specifika utmaningar i produktionslinjen som vi behöver lösa, säger han och fortsätter:

– Temperaturen blir väldigt viktigt. Om man till exempel tillverkar bröd behöver de svalna innan de packas eftersom det annars bildas kondens i förpackningen där bakterier sedan kan gro. För att undvika fukt i produktionen erbjuder vi avsvalningslösningar och använder oss av torr rengöring istället för vattenbaserad.

För att göra rengöringen ännu mer effektiv har FlexLink utvecklat lösningar där rengöringen är en integrerad del av transportörsystemet – och det gäller inte bara bageriprodukter, utan alla typer av livsmedel.

– Rengöringen sker då kontinuerligt i produktionslinjen och man slipper använda andra verktyg och liknande. Det sköter sig mer av sig självt och kan reducera mögeltillväxt med upp till 80 procent, säger Kai Renken.

Om FlexLink

FlexLink utvecklar och tillverkar världsledande automationslösningar för industrier. De erbjuder innovativa lösningar för sina kunders produktionslinjer som leder till en smartare, säkrare och mer kostnadseffektiv tillverkning. FlexLink finns i trettio länder och erbjuder allt från nyckelfärdiga produktionslinjer till transportörmoduler och komponenter. FoodTech är FlexLinks erbjudande för livsmedelsindustrin. Läs mer här.