ANNONS FRÅN SMC AUTOMATION

Rörelse med precision och positionering

Kombinationen av linjär rörelse och kraft kan åstadkommas på flera olika sätt beroende på vad applikationen kräver.

Publicerad Uppdaterad

Hydraulik (kraftöverföring via trycksatt vätska) ger mycket hög kraft och lämpar sig väl för mobila applikationer, exempelvis i lastbilar, men är ett förhållandevis dyrt alternativt. Pneumatik (kraftöverföring via trycksatt gas) är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att åstadkomma relativt snabba rörelser, från en punkt till en annan, med lättare laster. Pneumatiska system används ofta i olika automationslösningar inom industrin. För den som däremot är ute efter precision, snabba rörelser och kanske framför allt positionering, så är eldrift ett mycket intressant alternativ med stora möjligheter.

Traditionell eldrift med AC-servo

En elektrisk linjärenhet drivs av en elmotor som omvandlar elenergi till mekanisk kraft. Vanligt förekommande för eldrift är AC servo-system, en lösning som medger höga hastigheter i princip oberoende av lasten. AC servo-system upplevs dock ofta som komplexa och svåra att driftsätta samtidigt som de i många applikationer är att betrakta som överkvalificerade. Balansen mellan pris och prestanda är som bekant avgörande för att man ska få till en kostnadseffektiv lösning, vilket drivit utvecklingen vidare och lett fram till bra alternativ på marknaden. I de fall där AC-servo ”skjuter över målet” finns det all anledning att konkurrensutsätta tekniken och titta på dessa alternativ.

Ett konkurrenskraftigt alternativ – LE-servo

Vi på SMC såg tidigt behovet av att kunna erbjuda ett alternativ till dyrare och mer komplicerade AC-servosystem och så föddes LE-servo, tekniken där man kombinerar mekaniken i AC-servo med den mer ekonomiska stegmotorn. Med LE-servo kan du fortfarande få avancerade rörelsemönster med noggrann positionering och kontroll över hastighet, acceleration och inbromsning, dock till ett betydligt lägre pris än för motsvarande AC-servo. För LE-servo står hastigheten i relation till vikten vilket gör att en ökad vikt kräver en minskad hastighet. SMC har tagit fram en mjukvara som hjälper till att ta fram rätt lösning baserat på aktuella krav och förutsättningar. På så vis är det enkelt att avgöra om LE-servo är rätt teknisk lösning för just din applikation.

Fördelar med LE-servo

  • Mer avancerad funktionalitet än hos motsvarande pneumatisk lösning
  • Mer kostnadseffektiv än motsvarande lösning med AC-servo
  • Avancerade rörelsemönster utifrån just din applikation
  • Positionering med hög noggrannhet
  • Full kontroll över hastigheter, acceleration och retardation

Kan du öka produktiviteten med LE-servo?

När det gäller traditionella automationslösningar står valet ofta mellan pneumatik och el och då företrädelsevis AC-servo. Nu vet du att det finns ett kostnadseffektivt alternativ och SMC har tagit fram en guide för att klargöra skillnaderna mellan olika automationstekniker och fördelarna i olika applikationer. Vår förhoppning är att du med hjälp av vår guide ska kunna identifiera de områden där LE-servo skulle öka din produktivitet. Självklart är du alltid välkommen att kontakta oss för vidare diskussion!

Guiden kan du ladda ner här

För mer information: www.smc.nu